Hajnal-táj: Idén újra adómentes lett a pálinkafőzés

A november 14-i adás tartalmából.
 

Magyarországon négy lovasturisztikai útvonal létesül a közeljövőben. Az EuroHorse névre keresztelt útvonalak közül az első, amely Észak-Magyarországon halad keresztül, 2022-től a nagyközönség számára is bejárható lesz. Edelényben a túraút egyik fogadópontját adták nemrégiben át.

Idén újra adómentes lett a pálinkafőzés. A főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt. Ebben az évben is sok kárt tettek a tavaszi fagyok a gyümölcsösökben, ez már évről évre nehézséget okoz a gazdáknak. Mindez kristálytisztán látszik ősszel a pálinkafőzdékben, ahol ilyenkor vannak a szezon legerősebb napjai.

Rosszul indult az év a szántóföldi és a fóliás hajtatott zöldségféléknél. A hideg, fagyos tavasz hátráltatta a munkákat. Aztán nyáron az aszály tette próbára a paprikát, paradicsomot. Ilyen körülmények között próbálkoztak a termelők mind szabad földön, mind pedig a fóliákban, üvegházakban. Nem volt egyszerű az évük. Emellett pedig folyamatos versenyhelyzetben voltak a piaci értékesítésekkor. Sok esetben elmaradt a termelői árnövekedés vagy alig emelkedett az ár. A koronavírus járvány óta pedig a kereskedelem, -főként a nagy áruházak ,- indokolatlanul magas árrésekkel dolgoznak. Nem a termelők miatt drága a paprika és a paradicsom.

A precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen bonyolult munkagépek megsokszorozták a mezőgazdasági termelést az elmúlt években. Mivel a hasonló eszközök gyártása rengeteg különböző, specifikus alkatrészt igényel, egy-egy alkotóelem hiánya megboríthatja a termelési folyamatot. Ezt mostanában egyre többször érzékelhetik azok, akik gépeket vásárolnának, hisz egy-egy munkaeszközre akár egy évet is várni kell.

Fontos határidő közeleg: november 15-ig lehet jelentkezni az államilag támogatott és az önköltséges keresztéléves mesterképzésekre. Erre készült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is egy kereszt félévi kisokossal. Nagy terjedelem, több mint száz különböző szakterületen indítanak képzéseket, ebben az eligazodásban segít a kisokos.

A diófajták világa. A Kárpáti fajtakör diófajtái őshonosak, és világszínvonalúak. Dr. Szentiványi Péter diónemesítő, világhírű professzor szavait idézem fel archív felvételről, valamint Hauk Jánosné, Marika néni hobbikertész beszél a dióról. Bemutatjuk a dió környezeti igényeit, például, hogy nagyon szerei a vizet és a laza talajt. Felsoroljuk belső értékeit, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek ellen, a csontritkulás ellen és a prosztata betegségek ellen is hatékonyak a dió jótékony vegyületei. Érdemes a faiskolákban magyar nemesítésű, oltványdiófákat, fajtákat választanunk, mint amilyen például a világhírű Milotai 10-es dió. A Magyar Nemzeti Fajtajegyzéken szereplő legfontosabb árufajták a következők: Alsószentiváni 117, Alsószentiváni kései, Bonifác, Milotai 10, Milotai bőtermő, Milotai intenzív, Tiszacsécsi 83. Ezeket korlátozás nélkül lehet szaporítani és forgalmazni a faiskolákban.

Aranyérmet kaptak az egri borok Berlinben. 25. alkalommal rendezték meg Németország legnagyobb bormustráját, ahol 6000 tételt vizsgáltak. Két egri birtok: Tóth Ferenc Pincészete 2 aranyérmet nyert, míg a Bolyki Pincészet 1 arany és 1 ezüstéremmel tért haza.

A szélsőséges időjárás megtizedelte a szőlőtermést Európa nagyobb borvidékein, így „extrém” alacsony mennyiségű nedű lesz az idén. Adta hírül a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet a minap. Megkérdeztük mi a helyzet Magyarországon. A Tokaj borvidék hegyközségi Tanács Elnöke is megerősítette, hogy valóban kevesebb lesz Európában a bor, de szerencsére Tokaj-hegyalján nem jellemző, vagy ha igen nem számottevő a csökkenés.

Népszerű, akár még dísznövényként is a szőlő a Balaton parton nyaralóval rendelkezők körében. Egy-egy fürt csemegeszőlővel megkínálni a vendégeket, elegáns dolog. Ám, hogy pontosan milyenek legyenek az elültetett szőlőtőkék, melyiktől mi várható, arról nemritkán csak sejtései vannak az embereknek.

Magyar Gazdák Bálja. Régi hagyomány elevenedik újjá a MAGOSZ fővédnökségével. Második alkalommal rendeznek a hónap végén gazdabált. Az első nagyszabású bált 1886-ban rendezték az Operában. Fővárosi, országos Gazdabálról nem találtunk írásos anyagot, de biztosan van már több mint száz éves regionális rendezvény, tehát nem sokkal az első Operabál után már volt Gazdabál.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – november 14., vasárnap, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább