Napközben: November 14-én ünnepeljük a cukorbetegség világnapját

A november 15-i adás tartalmából.
 

Minden év november 14-én ünnepeljük a cukorbetegség világnapját, így emlékezve az 1891. november 14-én született Frederick Bantingra, az inzulin feltalálójára. Hogyan lehet csökkenteni a cukorbetegség szövődményeit, következményeit? Mit tehetünk azért, hogy jobb legyen a cukorbetegséggel élők életminősége?

November 12. a minőségügy világnapja. Az egészségvédő termékek és étrendkiegészítők kapcsán nagyon fontos, hogy körültekintően válasszunk. Az elmúlt másfél év óriási felkiáltójelet tartott elénk, hogy sokkal jobban figyeljünk az egészségünkre. Az emberek sokkal tudatosabbá, váltak, ha az egészségükről van szó, a polcokon azonban zavarba ejtő a kínálat, ami az étrend-kiegészítőket illeti. Mire jók az étrend kiegészítő? hogyan válasszunk? Mire figyeljünk? Milyen veszélyei vannak? Mit vizsgál a Nébih? A sportolóknak mire kell figyelniük?

Fogyatékosággal élők rovata 𝟕. 𝐌𝐚𝐠𝐲𝐚𝐫 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢á𝐥𝐢𝐬 𝐅ü𝐠𝐠𝐞𝐭𝐥𝐞𝐧 𝐅𝐢𝐥𝐦𝐬𝐳𝐞𝐦𝐥𝐞 𝐁𝐮𝐝𝐚𝐩𝐞𝐬𝐭 Fogyatékossággal élők, pszichiátriai- és szenvedélybetegek, valamint hivatásos- és függetlenfilmesek Kárpát-medencei filmszemléje A pályázatnak kettős célja van: egyrészt megnyilvánulási és megmérettetési lehetőséget kívánunk adni azon fogyatékossággal élő és pszichiátriai beteg, alkotó szándékú személyek számára, akik mozgóképben kívánnak valós vagy fiktív történeteket létrehozni, műveiket mindenki számára megmutatni, hogy ezzel saját világukba betekintést nyújthassanak. Másrészt minden olyan alkotót várunk, akiknek van olyan filmes alkotásuk, amely a fent említett személyekről, vagy velük kapcsolatos dolgokról szól, tehát a film nyelvén beszél a fogyatékosságról, és ennek kontextusairól.

Magyar sikerrel zárult az Európai Fenntartható Energia Díj átadója : a GreenDependent Intézet „Energiaközösségek” programja nyerte el a rangos díjat. A program 10 év alatt 5 ezer ember és ezer háztartás életét tette energiahatékonyabbá, amihez 230 képzett klímakoordinátor nyújtott támogatást. Anyagi ráfordítás nélkül, tudatos hozzáállással akár 15-30 százalékkal is csökkenthető a háztartások energiafelhasználása. Egyre több energiaközösség alakul? miért fontosak ezek? Milyen hatásai lehetnek hosszútávon? Mivel nyert a Greendependent Intézet? Hogy néz ki ez a program?

Boldizsár Dalma 18 éves, a Szegedi Deák Ferenc gimnázium tanulója, jó tanulmányi eredménnyel. Versenyszerűen kajakozott, de sajnos a sors úgy hozta, hogy 2020.12.31-ről 2021.01.01-re gerincvelő kompresszió miatt paraplégia alakult ki nála. Tanulmányait magántanulóként folytatja. Január 2-án idegsebészeti műtét történt, ezt követően az OORI-ban történt a rehabilitációja ahol találkozott a Csodalámpa alapítvány képviselőjével. Sajnos a Covid miatt a rehabilitációja megszakadt ezért nem tudta a számára nagyon fontos és a további fejlődését motiváló kívánságát leírni. Szeretne tovább versenyezni, de ehhez egy para kajakra lenne szüksége. Sajnos a család ezt nem tudja finanszírozni. Nagy öröm lenne számára, ha folytathatná a versenyzést, így az alapítvány felkutatta a támogatókat, hogy Dalma álmát teljesítse. A parakajakot gyártó cég is jelentős összeggel támogatta a kívánságot, ezen kívül jótékony futóversenyen is gyűjtöttek pénzt a kajak kifizetésére egy szegedi orvos, Dr. Vizi András élenjárásával. A parakajak elkészült, november 12-ére, 10:00-ra tervezzük az átadást a Szegedi Olimpiai Központban.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  november 15., hétfő, 9:05

Szerkesztő: Cseszregi Balázs
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább