Az eperfa nyolcadik gyökere

November 15. és 19. között, 14:06-tól a Kossuth Rádió műsorán!
 

Különleges élmény volt számomra Majoros Sándor Az eperfa nyolcadik gyökere c. családregényét olvasni, majd a megbízásnak eleget téve a Rádióban öt részben ízelítőt adni belőle.

A vajdasági születésű, több irodalmi díjjal kitüntetett író (Déry-, József Attila-, Máray Díj) ebben a nagyívű, sodró lendületű, az egész XX.századot átfogó művében méltó emléket állít családja több generációjának. A trianoni döntés következtében a Szerbiának juttatott Vajdaság területén élő magyarság kényszerűen alkalmazkodik a kialakult politikai helyzethez; élik mindennapjaikat, boldogulnak vagy végzetesen elbuknak, kinek milyen sors adatott. Az író a sok szálon futó különböző idősíkban játszódó, de szervesen összefüggő történetek sorát rendkívül érzékletesen és a figyelmet mindvégig megragadva bonyolítja. Realisztikus eszközökkel részletezi a családi legendárium eseményeit, a titkokban, misztikumban gazdag cselekménysort, mindezt ironikus és finom humorral megtűzdelt stílusával különösen élvezhetővé teszi.
Hirtling István olvasta fel a részeket nagy élvezettel, s ez hallható is az előadásmódjában. Számomra meggyőző volt, hogy őt ugyanúgy magával ragadta a szöveg és a mondanivaló, mint engem a munka folyamán.
Bízom abban, hogy a huszonkét részes (egy percig sem unalmas) családregényből az általunk bemutatott öt rész felkelti a Hallgató érdeklődését az író, Majoros Sándor és műve iránt.

Szerkesztő-rendező: Csaba Klári

Videó ajánló

Olvasson tovább