Kalendárium: Kétszáz éves a Magyar Tudományos Akadémia

A november 11-i adás tartalmából.
 

Kétszáz éves a Magyar Tudományos Akadémia.
1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlés alsótáblájának kerületi ülésén Felsőbüki Nagy Pál, a rendi ellenzékiség vezéralakja élesen kikelt a nemzeti kultúra és az anyanyelv ügye iránt bűnös közönnyel viseltető mágnások ellen. A hallgatóság soraiban helyet foglalt ifjú gróf Széchenyi István lovas kapitány is aki egy egész esztendei jövedelmét ajánlotta fel egy tudós intézmény megalapítására. Az 1845-től hivatalosan is Magyar Tudományos Akadémia néven emlegetett intézmény 1830-ban, az alapszabályok kidolgozása és királyi jóváhagyása után kezdte meg tényleges működését.

Megnyitotta kapuit a gyönyörűen felújított sümegi püspöki palota
Sümeg a török hódoltság korában vált jelentős egyházi várossá, amikor a veszprémi püspök ide tette át székhelyét. Padányi Biró Márton építtette a várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki Palotát a többszáz éves régi püspöki kúria alapjaira. Az eredeti épület fala ma is fellelhető az épületen belül. a felújításnak köszönhetően a palotában újra megelevenedik a történelmi múlt.

Musical készül a világ legismertebb magyar szentjéről, Árpád-házi Szent Erzsébetről. Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel. Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. Ennek eredete az a legenda, mely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, eközben sógorával, Henrikkel találkozott. Arra a kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Amikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában.

Emlékkiállítás nyílik Papp György munkáiból Szegeden
Aki az országban tűzzománcot oktat, vélhetőleg a békéscsabai születésű, Szegeden élt képzőművész, Papp György tanítványa. A szigorú, maximalista mesteré, aki az oktatói munka mellett folyamatosan alkotott. Aprólékosan kidolgozott grafikái és a kemecéjéből kimerült tűzzománc képeken mitológiai alakok, népzenei figurák elevenednek meg, mert Papp György célja mindig az volt, hogy egyesítve a népi kultúrát az egyetemes művészettel. Ezt a szándékot igazolják a szegedi Fischer Galériában kiállított művek, melyek a tavaly elhunyt művész életművében adnak ízelítőt. Az emlékkiállításon Beslin Anita járt
-Egy különleges helyszínen tart előadást a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A Kecskeméti Törvényszéken mutatják be a Terror című darabot. A történet: 2021. május 26-án 20 óra 21 perckor a vádlott egy levegő-levegő típusú irányított repülő lövedékkel lelőtte a német Lufthansa repülőtársaság egy személyszállító repülőgépét, és ezzel megölte a repülőn tartózkodó 164 embert. A végén a közönség dönti el, mi legyen az ítélet.

A 18. század végén a függetlenségét elvesztő Lengyel Királyság Nyugat-Európára is inspirálóan ható, korai zeneműveinek felfedezésére jött létre a korhű hangszereken játszó Wrocław Baroque Ensemble, akik ma este adnak koncertet a Zeneakadémián

KON-TAKT(S) címmel ma este kortárs balett az Eiffel Műhelyházban. Az est nyitódarabja, Wayne McGregor alkotása először látható Magyarországon. A Chroma az emberi test drámaiságát vizsgálja, azt, hogyan képes a testünk a gondolat és az érzelem végleteit kommunikálni.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Kalendárium – Kossuth – november 11., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább