Vers napról napra - 45. hét

A november 8. és 14. közötti adások tartalmából.
 

November 8., hétfő:
Kölcsey Ferenc
„Kölcsey Ferenc sorsát sztoikus nyugalommal fogadta, mert tudta, hogy egy eszmét kell szolgálnia. Ő egész életében az eszmét, az ideát szolgálta, s idealizmusa egybeszövődött a kötelességtudattal.”– Albert Gábor .
– Vanitatum vanitas
Kölcsey versét Pécsi Sándor előadásában hallották. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

November 9., kedd:
Dylan Thomas
A jó vers – vallotta Dylan Thomas – a valóság cselekvő része. A világ sohasem marad ugyanaz, ha egy jó vers hozzátevődött. A jó vers segítséget jelent a mindenség formájának és értelmének átalakításában; mindenkit hozzásegít, hogy önmagáról s a környező világról való tudását kiterjessze.
– Páfránydomb
Dylan Thomas versét Nagy László fordításában Latinovits Zoltán mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

November 10., szerda:
Albert Zsuzsa
„ Albert Zsuzsát a világ, a természet, az élet teljessége, az ember csodája, titka vonzotta, ezért sosem horgonyzott le egyetlen szűk szakterületen, hiszen az irodalomtörténet, irodalomkritika mellett őt történetesen a nyelvészet, a stilisztika, az irodalomelmélet és még sok más dolog, például a fizika és a csillagászat is érdekelte.”– Liptay Katalin
– Álom – Csomós Mari
– Irgalom – Albert Zsuzsa
Albert Zsuzsa verseit Csomós Mari és a költő mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

November 11., csütörtök:
Katona József
„Azoknak, akik a 21. századba átlépő emberiség vélt szellemi fölényével tekintenek az elharapott mondatokra, a verssorról verssorra áthajló tirádákra, a régies szerzői utasításokra, próbát ajánlunk: ne olvasmánynak tekintsék Katona József Bánk bánját, hanem mondják fennhangon, hogy kiderülhessen már néhány mondat után, mennyire élő-lüktető, drámai szöveg ez. Egy kirobbanó tehetségű író őserejű műve.” – Kerényi Ferenc Részlet az első szakasz hatodik jelenetéből.
– Bánk bán
Katona József Bánk bánjának részletét Sinkó László előadásában hallották. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

November 12., péntek:
Berzsenyi Dániel
Péntek este Berzsenyi Dániel versét hallják három előadásban. A közelítő tél.
– A közelítő tél – Kaszás Gergő
– A közelítő tél – Mensáros László
– A közelítő tél – Básti Lajos
Berzsenyi Dániel versét Kaszás Gergő, Mensáros László és Básti Lajos mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

November 13., szombat:
Rákos Sándor
„Rákos Sándor magánya, sehová nem tartozása tehát nem félrehúzódás, közömbösség, hanem a magára maradt, kívülrekedt egyén görcsös erőfeszítése, hogy szinte kizárólag a maga erkölcsi erőire támaszkodva, időtálló művészi és emberi hitvallást kristályosítson ki.”– Imre László.
– Szegények vonulása – Őze Lajos
– A jel – Básti Lajos
Rákos Sándor verseit Őze Lajos és Básti Lajos mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

November 14., vasárnap:
Áprily Lajos
„Ember voltam, remegő, daloló.” 1887. november 14.- én született Áprily Lajos.
– Holló ének – Szakácsi Sándor
– Csorgó – Gáti József
Áprily Lajos verseit Szakácsi Sándort és Gáti József mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth –  november 8-14. között, 20:27

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább