Napközben: Mikre figyeljünk az utazás tervezésénél, hogy gördülékeny legyen a pihenés?

A november 8-i adás tartalmából.
 

– A járvány nem múlt el, de az országok sem zártak be, sőt az utazási irodák ajánlatokkal csábítják az utasokat, legyen az egy tengerparti nyaralásra szóló invitálás télen vagy síelésre szóló felhívás a téli szünetre. De mikre figyeljünk az utazás tervezésénél, hogy gördülékeny legyen a pihenés? És milyen jogaink vannak, ha pl. egy repülőjáratot törölnek?

Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi Kongresszust virtuális formában a Magyar Elhízástudományi Társaság. A nemzetközi hírű szakemberek új eredményekről is beszámoltak, így például az elhízás és daganatos betegségek kapcsolatáról, de megvitatták a korszerű megelőzés, valamint a gyermekkori obezitás kérdéseit is.

– A magyar jelnyelvről szóló törvény módosítása nemcsak az államilag elismert nyelvvizsgáról szól, hanem a jelnyelvi oktatók munkájának minőségi emeléséről, ezen kívül egy olyan új szakmát is létrehoz, mint a siket jelnyelvi tolmács. Ezek olyan újdonságok, amelyek Európában is példaértékűek. November 9-én lesz a magyar jelnyelv napja. Ennek apropóján bemutatunk egy olyan jelnyelvi tolmácsot is, aki magyar slágereket is jelel.

– A családi történetek gyakorolják ránk a legerősebb hatást: megalapozzák a gyermekek érzelmi biztonságérzetét, beágyazzák a gyerekeket a szülők, nagyszülők, nagynénik és nagybácsik és egyéb rokonok történetébe, akik közül sokan nagy kihívásokkal néztek szembe, és mégis kitartottak. Sokszor filmbe illő történeteket éltek át felmenőink, amelyek azonban idővel a feledés homályába vesznek. Ez ellen tesz a Memoár műhely. Megírják az életünk történetét, ha szeretnénk.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  november 8., hétfő, 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Horváth Ágnes

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább