Kalendárium: Nemzet Művésze díj átadási ünnepség a Pesti Vigadó dísztermében

A november 8-i adás tartalmából.
 

November 5-én tartják a Nemzet Művésze díj átadási ünnepségét a Pesti VIgadó dísztermében. A díjat még 2013-ban alapította az Országgyűlés a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére, a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőnek személyes megbeszülésére, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. Ez a legrangosabb hazai művészheti elismerés, amelyet 2014-ben ítéltek oda először. Az idei díjazottak mellett a tavalyi évben kihirdetett nemzet művészei is is most vehették át ünnepélyesen az elismerést.

November 4-én tartották a Magyar Passió című film díszbemutatóját az Uránia moziban. Eperjes károly új alkotása – amelyben a színész rendezőként is közreműködik – sok szempontból formabontó, központi témája a 2. világháború utáni kommunista elnyomás, amely az egyházat sújtotta. Sokan nem is hallottak még ezekről az eseményekről, mások számára pedig tabu. Megszólalók: a film alkotói, köztük Eperjes Károly

A Modellállítás című kiállítással kezdődött november 6-án a 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetem jubileumi programsorozata, amelynek célja, hogy a széles közönségnek is megmutassa az intézményben folyó sokrétű alkotói és oktatói tevékenységet.

A Modellállítás – Az emberi test képi konstrukciói című kiállítás festményeken, rajzokon, grafikákon, szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását. A jubileumi sorozat a kiállítások mellett más programokat is kínál, az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre hívják az érdeklődőket. Megszólalók: Bojtos Anikó művészettörténész, az egyetem művészeti gyűjteményének munkatársa, és Erős István, az egyetem rektora.

Két koncerttel emlékezik a lengyel függetlenség visszaszerzésére a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet: november 7-én, vasárnap a tehetséges zenész és érzékeny politikus J. M. K. Poniatowski herceg elfeledett F-dúr miséjével a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián, valamint november 11-én a Wrocław Baroque Ensemble, Lengyelország egyik leghíresebb, historikus hangszereken játszó együttesének előadásával a Zeneakadémián. Lengyelország 1918 november 11.én nyerte vissza függetlenségét, évről-évre ez a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep.

November 11-13 között rendezik a Határtalan Napok című rendezvénysorozatot a Miskolci Nemzeti Színházban. A pandémia miatt 2021-ben februárról novemberre halasztott esemény határon túli vendége idén Kassa lesz. A város művészetét, kulturális életét november 11–13. között ismerhetik meg az érdeklődők izgalmas színházi előadások, kiállítás és kerekasztal-beszélgetés során.Megszólaló: Béres Attila, a színház igazgaóta.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – november 8., hétfő, 15:32

Szerkesztő: Forrai Mária

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább