Határok nélkül: Hármaskő Törökkanizsa – Délvidék az újságíró szemével, a Kárpát-medencei riporttáborok eredményei

A november 6-i adás tartalmából.
 

Új könyv jelent meg a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület gondozásában. A Törökkanizsát és környékét bemutató kiadvány megszületéséhez azonban a Kárpát-medence más magyarlakta területeinek újságírói is hozzájárultak. Máriás Endrével, az egyesület elnökével Ternovácz István beszélgetett.
Halljátok-e a dalt? címmel rendhagyó irodalmi estet tartottak a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad szervezésében a Petőfi Sándor Magyar Művelődési egyesületben kishegyesi vendégek közreműködésével. A helyszínről Kónya-Kovács Otília beszélgetéseit hallhatják.
Az ’56-os forradalom 65 évfordulójára készült el a Kráter Kiadó gondozásában Szablya Ilona önéletrajzának második része Szökevényből konzul, Óceánon innen, vasfüggönyön túl címmel. A forradalom egyik különleges története a soproni Erdőmérnöki Főiskoláé, amelynek hallgatói és oktatói szinte testületestől menekültek a bukás után Ausztriába, majd Kanadába. Később az egykori soproniak oroszlánrészt vállaltak kanadai erdőségek feltérképezésében. A már-már feledésbe vesző történetet Bogyai Elemér meséli el Benkei Ildikó mikrofonja előtt.
Kopjafákat állítottak halottak napja előtt erdélyi népzenészek öt kalotaszegi faluban. A kopjafák költségét jótékonysági koncerteken gyűjtötték össze, hogy legyen méltó emlékhelye az elhunyt falusi muzsikusoknak. Szilágyi Szabolcs zenés összeállításából többet is megtudhatnak.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – november 6., szombat, 18:01

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Varga György

Olvasson tovább