Napközben: A napokban rendezték a hidászok országos konferenciáját

A november 3-i adás tartalmából.
 

Október 29-e a Stroke világnapja. A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában. Éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztrálnak. Hogyan ismerhető fel időben a stroke? Hogyan lehet felgyógyulni belőle? Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt és mit tehetnek a hozzátartozók, ebben a mindenki számára nehéz helyzetben?

Összekötnek térségeket, tájakat és embereket. Gyakran szimbólumok, miközben fontos közlekedési szerepet töltenek be a hidak. A napokban rendezték a hidászok országos konferenciáját, amelyen a legfontosabb szakmai kérdésekről esett szó. A hazai hídépítés a reneszánszát, a harmadik aranykorát éli, számos híd épül országszerte. A 21. században milyen szakmai kihívásoknak kell megfelelni? Mennyire népszerű a hídépítő mérnöki pálya, mennyire megoldott a hidász utánpótlás kérdése?

Jogi rovatunkban annak járunk utána, mit tehetünk, ha a családban valaki olyan betegséggel küzd, ami már a mindennapi életben is akadályozza ügyeinek intézésében. Ki, mikor és hogyan kérheti egy családtag gondokság alá helyezését?

November elején jön a kötelező gépjármű biztosítási kampány. A jármű tulajdonosok 5- 10 százalékos drágulásra számíthatnak. Kinek, mikor és hogyan éri meg váltani? Mit fizet és mit nem egy baleset esetén a kötelező gépjármű biztosítás? S ha már biztosítás, beszélünk az ORFK Light Friday közlekedésbiztonsági akciójáról is. A biztonságos közlekedés érdekében az ország számos pontján láthatósági eszközöket osztanak majd ingyen.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth Rádió –  november 3., szerda, 9:05

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Bak Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

 

Borítókép: Budapest, 2020. október 9. A Margit híd és a Margit-sziget madártávlatból 2020. október 9-én. MTI/Máthé Zoltán

Olvasson tovább