Hajnal-táj: Sok balesetet okoznak a vadak az utakon

A november 4-i adás tartalmából.
 

Sok balesetet okoznak a vadak az utakon, ott ahol táblák jelzik vonulásukat érdemes körültekintően vezetni. Csütörtökön reggel bemutatunk egy korszerű családi kézműves sajtüzemet, mely a borsodi Szuhavölgyben működik, szólunk arról is, hogy megszületett a Mátrai Borstratégia. Aztán elmondjuk, hogy lassan kezdődött el az idei a tormafelvásárlás a Hajdúságban, a gazdák nagy része még kivár és azt is hallhatják majd, hogy közösségi tölgyerdöket telepítenek Békésben.

Mi az a KUPULYKA? Egy tároló alkalmatosság, domború öblös hasú tároló szalmából gyékényből vagy vesszőbő készül. Elsősorban babot tároltak benne.
Nemzeti gyásznap november 4-e. Idén az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 65. évfordulójára emlékezünk.
Sok a vadbaleset az utakon. Tény, nagyon kell figyelni az utakon, mert a vad mozgása kiszámíthatatlan.
Október végével befejeződött az idei madárgyűrűző szezon a Kis-Balatonon, a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson. A nyár és az ősz is kedvezett a madarak megfigyelésének a nádasokban, és volt néhány érdekes visszafogásuk is a madarászoknak.
Átadták a borsodi Szuhavölgyi családi manufaktúra sajtüzemét. A 600 millió ft.-ból megvalósult létesítmény, 7 embernek ad munkát a nagyon pici településen ahol a lakosságszám alig haladja meg a 120 főt.
Hagymás növények a kertben. Most érdemes – az első komoly fagyokig még lehet, a hóvirágot, a tavaszi korai virágzású krókuszt, vagyis a sáfrányt, a korai virágzású tulipánokat, jácintot, nárciszt elültetni.
Csak egészséges tejet szerettek volna adni a kisgyermeküknek, ezért, hogy ne a boltit fogyasszák, vettek egy kecskét. Az egy kecskéből három lett, majd több, végül most már több mint 30 kecske adja mindennap a tejét, amelyből joghurt, orda, sajtkrém, és többféle sajt is készül, frissen. A Tahitótfalu és Pócsmegyer közötti Pántis tanya gazdái – Pántis Mónika és Pántis Ferenc – tíz éve kezdtek el ezzel foglalkozni, és bár egyelőre ez nem ad elegendő jövedelmet ahhoz, hogy csak ezzel foglalkozzanak, sokan rendszeresen vásárolnak náluk, és kiszolgálják a szentendrei-szigeti bevásárlóközösséget is.
Megszületett a Mátrai Borstratégia. Új arculatot alakítottak ki tizenegy Mátrai hegyközségi település összefogásával. Az átalakulás célja az, hogy a helyi bortermelők fiatalos, közösségi szellemiségével újra pozicionálják és széleskörűen bemutassák a vidék által kínált borok sokszínűségét. A helyi borászatok nemzedékváltáson mentek keresztül.
Elkezdődött a tormabetakarítás a Hajdúságban. Kevesebb termés várható a megszokotthoz képest, mert az elmúlt évek nehézségei miatt jelentősen csökkent a tormával beültetett terület nagysága és az időjárás kifejezetten sokat ártott ennek a növénynek is. Közben az Agrártárca összehangolásával bevezették kötelező szerződéskötést.
Viharsarki tölgyesek. Békéscsaba környékén a Hatvanezerfa Egyesület a lakosság segítségét kéri a makkgyűjtéshez. Az önkénteseknek egyelőre a szükséges mennyiség felét sikerült összeszedni, ezúttal 12 hektárnyi közösségi erdő telepítéséhez szeretnék mindezt felhasználni.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – november 4., csütörtök 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább