Kalendárium: Október 29.-én mutatják be Peter Schaffer „Black Comedy” című vígjátékát a szegedi Kisszínházban

Az október 26-i adás tartalmából.
 

– Október 29.-én mutatják be Peter Schaffer „Black Comedy” című vígjátékát a szegedi Kisszínházban.
Brindsley Miller, a fiatal szobrász és kedvese Carol titokban kölcsönvesznek a szomszédtól néhány értékes antik bútort, hogy jó benyomást tegyenek Carol apjára, a milliomos műgyűjtőre, aki a művész munkái iránt érdeklődik. Azonban semmi sem úgy alakul, ahogy várták, és a sötétben elszabadulnak az indulatok. Így foglalhatnánk össze Peter Schaffer fekete komédiáját, a Black Comedy-t, amelyet péntektől láthat a szegedi Kisszínház közönsége. Fábián Péter rendezővel és Szakács Ferenc díszlettervezővel Beslin Anita beszélgetett az egyik próbán.
– Gyász és vigasz: Verdi Requiem – a Művészetek Palotájában október 28.-án este. Fellép a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar.
– SZRLM -bemutató
– Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán alkotói estje október 27.-én a Művészetek Palotájában
Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – megannyi ihlető érzelemre komponált koreográfiát az elmúlt évtizedekben a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán és felesége, Zs. Vincze Zsuzsa. Ezúttal közös alkotómunkájuk tematikusan válogatott koreográfiáit mutatják be társulatukkal, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel. SZRLM című estjüket Ady Endre, Arany János, József Attila és Móricz Zsigmond irodalmi alkotásai ihlették.
– Pompeji – A bűnös város története és művészete a mozikban
A napokban került a hazai mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja, amely új nézőpontból vizsgálja Pompeji művészetét és történetét. A bűnös város alcímű film a vulkánkitörés okozta pusztulás helyett az eleven ókori város mindennapjaira fókuszál neves történészek és művészeti szakértők közreműködésével. A film premierje a fővárosi Uránia moziban volt és országszerte számos art moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában vetítik, mától például Kecskeméten, holnaptól Szentendrén és Visegrádon is.
– Rendhagyó színháztörténeti kiállítás és fergeteges musical: így ünnepelnek Kecskeméten
125. születésnapját ünnepelte a napokban a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, amelyet azt követően adtak át, hogy Ferenc József és Erzsébet királyné koronázásának 25. évfordulója alkalmából teátrumépítésről döntött Kecskemét város tanácsa. Az évforduló méltó megünneplésére Lévay Szilveszter és Michael Kunze Elisabeth című musicalét választotta a társulat, amelyet Szente Vajk, a színház főrendezője állított színpadra. A premier után ma este is láthatja a közönség az előadást este 7 órától a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.
– Triptichon, avagy Esterházy János szárnyasoltára:
Küzdött a csehszlovákiai magyarok jogaiért, majd kiállt a magyarországi szlovákok jogai mellett. Zsidókat mentett, helytállt a nemzetiszocialista német és szlovák erőkkel szemben, majd kiadták a szovjeteknek, és a gulágra került, de a kommunista Csehszlovákia visszakérte, hogy felakaszthassa. Végül sokéves börtön Esterházy János felvidéki magyar politikus veszte, sorsába belesűrítették a XX. századot.
Triptichon, avagy Esterházy János szárnyasoltára címmel készített három részes történelmi dokumentumfilm-sorozatot Zsigmond Dezső rendező, Csányi János producer és Molnár Imre történész, a felvidéki mártír politikus életéről és keresztútjáról. Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók együttműködésével készült filmsorozat III.,befejező részét ma este láthatják a Duna Televízióban 23.40 perces kezdéssel.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – október 26., kedd, 15:32

Szerkesztő: Kádár Dóra

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább