×

Szombat reggel: Memento ’56 - akiket feledésre ítéletek

Az október 23-i adás tartalmából.
 

25 évvel ezelőtt a ma már Amerikában élő Szenczy Sándor baptista lelkészben született meg az a gondolat, hogy össze kellene fogni az emberekben meglevő segítőszándékot. Így jött létre a Baptista Szeretetszolgálat, amelynek ma már 2700 munkatársa van és amely nagyon sokat tett az adakozási kultúra hazai kialakításában is. Elindult egyebek mellett a Cipősdoboz akció, a Fogadj örökbe program, és még sok itthoni és külhoni területeken segítségre szoruló ember támogatása.

Az ötvenes évek borzalmai ,ami forradalomhoz vezetett. Az Őrségből többszáz embert hurcoltak el a Hortobágyra. A kitelepítéshez és kényszermunkához nem kellett különösebb indok, elég volt egy kicsit nagyobb föld, irigység, harag. Akik aztán éveket töltöttek szinte rabszolgasorsban nem térhettek haza szülőföldjükre. Az Őrségi Kitelepüléseket Kutató Egyesület a megyei több településén vándorkiállításon mutatja be a történelem ezen sötét korszakát.

A 20. századi magyarság sorsát megváltoztató események egyike volt az ’56-os forradalom, amelynek emlékét ápolni, életben tartani nemzeti kötelessége a mai nemzedékeknek is. Ez a felelősség hatványozottan van jelen a leendő történelem tanárok képzését végző oktatók körében.

A gyerekek és a felnőttek helyes testtartásának elemzésére is alkalmas a Pécsi Tudományegyetemen kifejlesztett, szabadalmaztatási eljárás előtt álló háromdimenziós testszkenner. Az eszközzel a helyes testtartást sugárterhelés nélküli képalkotó eljárással lehetséges mérni és elemezni, ami azért fontos, mert rengeteg gyerek szorul gerincproblémák miatt kezelésre

Szabadidő. Kolonics emlékfutás.

Túrázzunk. Juhász Árpád emlékei a forradalom napjairól.

Folytatódik az Árpád – házi dinasztia genetikai vizsgálata. Az évekkel ezelőtt az akkor Kásler Miklós vezette Onkológiai Intézet irányításával dolgozó nemzetközi kutatócsoport , többek közt megalkotta III. Béla magyar király genetikai profilját, azonban még számos nyitott kérdésre is választ keresnek. Az eddigi munkájukról a hónap elején közölt részletes tanulmányt a Scientific reports.

Nemzetközi hírek. A szuezi válság 56-ban. A szovjet katonák azt hitték, hogy Egyiptomba viszik őket.

Memento ’56 – akiket feledésre ítéletek. A Rákoskeresztúri Új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcelláinak történeti hátterét mutatja be sírkerti sétákkal a Nemzeti Örökség Intézete. A Fiumei úti sírkertben tablókiállítás nyílik „In memoriam Kossuth tér 1956. október 25. „ címmel.

Idén a város szülötte az 56-os pécsi Diákparlament elnöke veheti át a somogyi megyeszékhely önkormányzatától a „Szabadságért Kaposvár Emlékéremet”. A ma nyolcvannyolc éves Debreczeni Lászlót, aki 56-ban ötödéves orvostanhallgató volt bebörtönözték és az ország valamennyi egyeteméről kitiltották. Később mégis befejezhette tanulmányait és bányaorvos illetve bányamentő lett . Élettörténetét az Egy orvostanhallgató börtönországban immár nyolcadik kiadást megért könyvében írta meg. A kötet angol, német és horvát nyelvre is lefordították, hamarosan lengyelül is megjelenik.

Camus emléktábla az egykori pécsi diákparlament falán, figyelmeztetve az itt tanulókat arra, hogy a Nobel-díjas író azon kevesek egyike volt, akik bátran kiállt a magyar forradalom mellett.

Ötven éves a Szigetvári Zeneiskola

Hazánk zenéje előtt tiszteleg és egész napos koncertsorozattal ünnepeli október 23-át a Concerto Budapest budapesti Zeneakadémián rendezett programsorozaton.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – október 23., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább