Kalendárium: Vértanúsággal a magyar nemzetért

Az október 22-i adás tartalmából.
 

Vértanúsággal a magyar nemzetért – Tarics Péter előadása – élő beszélgetés a szerzővel
Tarics Péter „Vértanúsággal a magyar nemzetért” című monodrámája 2010-ben íródott, azóta a Kárpát-medence, illetve a nyugtai szórványmagyarság számos közössége szem- és fültanúja lehetett ünnepi bemutatásának.
A színmű Magyarország utolsó hercegprímásának, Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek magyar nemzetért és a magyar hívekért végzett áldozatos tevékenységét mutatja be – a teljesség igényével. A nem mindennapi, izgalmas és valós történet 1948 karácsonyán kezdődik (amikor Mindszentyt többedik alkalommal letartóztatják) és egészen 1974-ig tart. Játszódik Esztergomban, Budapesten (az Andrássy út 60.-ban), Püspökszentlászlón, Felsőpetényben, a Parlamentben, a budapesti utcán, a budapesti amerikai követségen, Bécsben, Rómában és Belgiumban. A színpadi megvalósítás az alábbi aspektusok alapján szemléli és mutatja be Mindszenty Józsefet, mint a 20. század egyik legjelentősebb magyar történelmi személyiségét.

Meggyalázott demokrácia c. kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján, Budapesten a forradalom emlékét beszennyezve, az egész nemzet lelkét megsebezve a regnáló posztkommunista hatalom rátámadt az ünneplő közösségre. A magyar emberektől elvette:
a demokráciába vetett hitet,1956 vágyának beteljesülését, hogy legyen végre szabad országunk, a forradalom hőseire való emlékezés lehetőségét, méltóságát, a békés állampolgárok gyülekezési jogát, a szabad véleménynyilvánítás jogát, a szabadság-és biztonságérzetet,
a szemük világát.

Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő – kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
Paul Cézanne bonyolult alkotó: „Az impresszionizmusból valami szilárdat, állandót akartam csinálni, olyat, mint a múzeumok művészete.” – vallotta. Állandó látogatója volt a vidéki kisváros, Aix-en-Provence múzeumának és a párizsi Musée du Louvre-nak. Metszet- és reprodukció-gyűjteménye, gipszgyűjteménye művészetének állandó ihlető forrása volt. Az antik, reneszánsz, manierista, barokk és romantikus előképek használata végig kísérte pályáját. A kiállítás ennek miértjére és mikéntjére keresi a választ.

Embernek repülni boldogság – kiállítás Latinovits Zoltánról
Embernek röpülni boldogság – ez a címe annak a tárlatnak, amely a jövő hét végén ( okt.31) nyílik a fővárosi Bajor Gizi Színészmúzeumban Latinovits Zoltánra emlékezve. A legendás színművész 90 éve született és 45 éve halt meg, a pályán alig több, mint két évtized jutott neki, de a számtalan filmszerep, rádiójáték megőrizte emlékét.
Utolsó színházi bemutatója 1976-ban a Fővárosi Operettszínházban volt A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című előadásban, Vámos László rendezésében. Mindezek mellett rendezőként és íróként is kamatoztatta tehetségét. Legismertebb műve a Ködszurkáló című kötet, amelyben a színházról született vallomásait olvashatjuk. Kádár Dóra összeállítása.

Kettős évfordulóra emlékezik október 22-én a Zeneakadémia
Az egyetem alapítója idén 210 éve, Cziffra György pedig 100 éve született. Az ünnepi eseményen Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra 100 sorozat művészeti vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense Cziffra 1956. október 22-i legendás koncertjét idézi meg a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara közreműködésével.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – október 22., péntek, 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább