Hajnal-táj: Az Év Fája díj

Az október 19-i adás tartalmából.
 

Azoknak az országoknak, amelyekben a legfejlettebb az állatvédelem, közös jellemzője, hogy nagyon komolyan vették a gyermekek ilyen irányú oktatását, nevelését. Nálunk is számtalan jó példa van már erre óvodákban, iskolákban egyaránt. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának szakmai támogatásával ez év tavaszán óvodáknak hirdetett pályázatot, keresve az Év Állatvédő óvodáját. A bemutatkozási lehetőséget -pályázat formájában -hamarosan az ovisok mellett a nagyobbaknak, általános iskolásoknak is meghirdetik. Az első pályázat tapasztalatairól beszélgetünk.

Óriás mohaállatok lepték el a Tisza-tavat. Lehetséges, hogy a kocsonyás telepekben lévő faj sokmillió éve élnek a Földön, azonban csak 150 évvel ezelőtt fedezték fel Észak-Amerikában, hazánkban pedig 10 éve, Ráckeve környékén. A szakértők szerint az érdekességnek számító faj így jövevénynek számít, természetes ellenségét jelenleg nem ismerni.

Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései, hiszen az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára. Ez megteremti a lehetőségét a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket. Sajnos a mézhamisítás állandó probléma, ami megelőzését nagyban szolgálja a pontos származási jelölés, hiszen utólag csak a méz analizálásával szűrhető ki, ha nem országunkban termelt mézet próbálnának eladni például hazai vegyes virágmézként.

A debreceni Csokonai Színház előtt álló, két csüngő japánakác kapta az Év Fája díjat 2021-ben. Az Ökotárs Alapítvány idén 12. alkalommal hirdette meg az Év Fája versenyt, ezzel a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepükre hívják fel a figyelmet. A szavazáson csaknem 10 ezer szavazat érkezett a jelölt fákra, a debreceni fák a voksok harmadát szerezték meg, a második a perkátai nagy tölgyfa, a harmadik a gödöllői görbefa lett.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – október 19., kedd 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI/EPA/Neil Hall

Olvasson tovább