×

Szombat reggel: Debrecen lehet Közép-Európa kerékpáros központja

Az október 16-i adás tartalmából.
 

Szombaton lesz a Költők futása. Az Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA tizedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet-napi rendezvénysorozatát, a Versmaratont, ennek első programja a futás . Az év versei 2021 antológiában szereplő költők 42 kört futnak, amelyet megafonon kommentálnak az épp nem futó szerzők.

Október 16. az újraélesztés világnapja. Országszerte számos helyen lesznek ma programok és tartanak ingyenes oktatást , hogy felhívják a figyelmet a hirtelen szívhalálra, amely az egyik vezető halálok. Magyarország az utóbbi években jelentős eredményt ért el évente több kétezer sikeres újraélesztés történik.

Magyarországon először játszanak élő színházi előadást a Törvényszéken – a hazai igazságszolgáltatás történetében először tartanak színházi előadást tárgyalóteremben Magyarországon. A Játékszín a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében adja elő Agatha Christie A vád tanúja című krimijét.

Szegedi diákok végeztek az első helyen az Országos Robotika Versenyen. Egy elektromos autókat töltő robot megépítésével szerezték meg a győzelmet. Ők képviselik Magyarországot a jövő évi Világ Robot Olimpián.
Magyar siker a Németországban megrendezett Ultratrail Gamen. 12,5 km 450 m pozitív szintemelkedéssel nyolc 8 kört kell futni. Egy kör teljesítésére 125 perc áll rendelkezésre és utána 10 perces kötelező pihenő és jött a következő rajt. A győzelmet az szerezte meg, aki az utolsó nyolcadik kört a leggyorsabban teljesítette, ugyanis csak ennek az egynek az ideje számított. Ráadásul ezt már sötétben fejlámpával tették meg. A világon először rendeztek ilyen versenyt.

Debrecen lehet Közép-Európa kerékpáros központja. Megkezdődött a Velopark építése. Egy éven belül professzionális, az amatőr és a szabadidősport kiszolgálására egyaránt alkalmas kerékpáros centrum épül meg.

2008 óta segítik a kaposvári, dombóvári, pécsi és szigetvári kórházakban a beteg gyermekek gyógyulását a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei. Működésük most veszélybe került, mert az eddigi helyükről költözni kell, ugyanakkor a széleskörű és példamutató összefogásnak köszönhetően adományokból egy felújításra szoruló házat tudnak vásárolni ahol folytathatják munkájukat.

Emlékkonferenciát rendeztek Székesfehérváron a Baptista Szeretetszolgálat fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából.

Átadták csütörtökön a PTE Egészségtudományi Karán működő Konfuciusz Intézet új képzési központját ahol kialakítottak egy demonstrációs termet is, ahol kínai partneregyetem által biztosított a keleti orvoslás oktatására alkalmas eszközöket mutatják be a hallgatóknak.

Miként hatott a desingra a pandémia? Miként reagált erre formatervezés illetve a reklám? Ez volt az egyik központi témája a vasárnap záruló Design Weeknek.

Emléktáblát helyeztek el az egykori Magyar Királyi Hadapródiskola falán Tersztyánszky Ödön katonai vívómester előtt tisztelegve aki a háborúban elveszítette a jobb kezét, majd harmincnnyolc évesen bal kézzel újból megtanult vívni és 1928-ban, Amszterdamban kardvívóként két olimpiai aranyérmet nyert. A mai magyar vívósport is az akkor megteremtett iskolára építve köszönheti sikereit.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – október 16., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább