Hajnal-táj: Az egri vár napja

Az október 17-i adás tartalmából.
 

Az 1880-as években épült a keszthelyi Festetics kastély pálmaháza, amelynek szerkezeti elemei Párizsban, Eiffel műhelyében készültek. Ma is látogatható és számtalan különleges, valamint egzotikus növénynek ad otthont. A kulisszatitkokba is betekintést kaphatnak a látogatók.

Ma van az egri vár napja. A Dobó István Vármúzeum 2002 óta minden évben látványos programmal tiszteleg az 1552-es hősies várvédelem emléke előtt. A nap folyamán múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, és haditorna bemutatókat tekinthetnek meg a látogatók.

Hollókőn a vár felújítás miatt zárva tartott, az ófaluban pedig nincs forgalomszámlálás, azonban az eladott faluséta jegyekből látszik, hogy az ide érkezők száma már megközelítette a 2019-es adatokat. Szécsényben 14%-kal magasabb vendégforgalmat regisztráltak, de Szentkúton és az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál is megnőtt az érdeklődés a nógrádi geopark iránt.

Tuzsérhoz, a 3 ezer 600 lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településhez több érték is kötődik. Neves történelmi személyiségek éltek itt és fontos szerepe volt és van a jonathan alma meghonosításában, termesztésében. Ezen kívül Tuzsért a modern kori solymászat bölcsőjének is tekintik.

Elég volt egy ősrégi erdélyi mustárreceptre bukkanni és máris egy vállalkozás körvonalazódott ki belőle. Valóban, nem kell sok hozzá, hogy házilag, mindenféle adaléktól mentesen lehessen mustárt készíteni. A Zala megyei Tótszentmártonban kisüzem épült a mustár köré.

A botanika, a növényismeret egyik fellegvára most ünnepelte 250. születésnapját. Papp László, kertészmérnök, az ELTE Füvészkertjének botanikusa az egyik szerzője annak a könyvnek, amely a születésnapra jelent meg. A botanikus kert történetéről és kincseiről beszél.

Jelentősen megdrágultak a növénytermesztéshez szükséges alapanyagok. A műtrágya 3-4-szerese a tavalyinak, ennek fő oka, hogy megugrott a földgáz ára. Az energiaárak mérséklődhetnek ugyan, ám a gabonaárak, a növényvédőszer- és vetőmagárak a jelenlegi árszinten maradhatnak. Csalódottság és remények, ezek jellemzik most a tejelő tehenészettel és növénytermesztéssel foglalkozó isztiméri Bakony mg-i kft-t, ahol már a raktárakban van a termés.

A borászok – az imént hallott nehézségekkel ellentétben – sokkal elégedettebbek lehetnek a szürettel. A balatonboglári borvidéken ezekben a hetekben, hónapokban meg is szaporodnak az ünnepek. Ennek a kultúrának az összefogója a Somogy megyei Szőlősgyörök.

A napokban átadták a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét a Salgótarjánhoz tartozó erdei városrészen. A Látogatóközpont fejlesztésének első üteme 2015-2016-ban készült el a vadasparkhoz közeli területen, akkor 19 fős matracos szálláshellyel állt a turisták rendelkezésére.

A gazdálkodók között számtalan olyan lelkes fotós van, akik mindenféle valós célok nélkül megörökítik mindennapjaik apró mozzanatait, egy-egy számukra érdekes pillanatot. Nekik is nyújtja a megmérettetés lehetőségét több kategóriában az Agrofotó 2021 díj pályázat, amelynek az ünnepélyes eredményhirdetése nemrégiben volt.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – október 17., vasárnap 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Eger, 1975. szeptember 17. Az egri vár bástyafala, a Gergely-bástya, melyet Bornemissza Gergely tervei szerint 1553–1555 között építettek, a rekonstruált külső bástyafalak felől. A tetőzet alatt látható Hippolyt-kapu ekkor még be volt falazva. MTI Fotó: Érczi Kovács Gyula

Olvasson tovább