×

Hajnal-táj: A vadkárok komoly gond elé állítják a vadásztársaságokat

Az október 16-i adás tartalmából.
 

Merengő Ünnepet rendeznek szombaton Egerszalókon. A St. Andrea Birtok számára ez a bor képviseli mindazt, amit az Egri Bikavérről gondolnak, s egyben társakat találni a bor mellé a gasztronómiában és a művészetekben. Szoborépítés, látványfestés, kiállítás, élő zene, táncszínház kíséri végig az ünnepi borkóstolót és a borvacsorát. Galéria nyílik, ahol elsőként Gulyás Géza festőművész és Nagy Mária Irén kézműves-keramikus mutatkozik be. Lőrincz György borásszal Pilisy Csenge beszélgetett.

Colonia Savaria néven öt távon túrázhatnak az érdeklődők Szombathely környékén. A túrák 5,10, 20,30 kilométeresek illetve a maratoni távon is lehet indulni. A z útvonalakat úgy tervezték meg, hogy Szombathely, illetve a környék legszebb látványosságait csodálhassák meg közben a résztvevők.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az Országos Kékkör, Kéktúra útvonal az csak hegységeket érint. Holott ez három önálló túraútvonalból áll össze és ennek egyik része az Alföldi Kéktúra, ez a szakasz megközelítőleg 870 kilométer hosszan Szekszárdtól Kisvárdáig vezet. Az Alföldi kör elhalad Debrecen mellett is, a várostól keletre található Erdőspuszták, az impozáns hármashegyi kilátó és a fancsikai homokbuckák vidékén.

Az alpaka egy rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai tevefajta Legközelebbi rokona és valószínűleg őse a vadon élő vikunya. bár a 2001-es genetikai alapú cáfolatig úgy tartották, hogy a lámához hasonlóan a guanakóból háziasították őket.. Miskolcon a Fogyatékosokat foglalkoztató Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságában mára egy egész Alpaka család él. Egyrészt terápiás célból tartják őket, másrészt látványosság, egész nyáron sokan keresték fel a majorságot, mert rendkívül ritka hogy az Alpakák szaporodjanak hazánkban, itt mégis megszületett két kis Alpaka. Többen nézték meg a nyáron.

Hogyan segítik a füvészkertek, a botanikus kertek a kertészeti kultúrát, és a mindennapjainkat? Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényében örökítette meg a korabeli Füvészkertet. Kedves Hallgatóink nagyon sok botanikai kérdést tesznek fel. Milyen növény látható az adott fényképen, amelyet elküldenek szerkesztőségünknek? A botanika, a növényismeret egyik fellegvára, most ünnepelte 250. születésnapját.

Összefoglaló a Vadászati Világkiállításról.

Vadászati turizmus Somogy megyében. A szarvasbőgésnek vége, kezdődik a nagyvadak feltérképezése. Közben a vadkárok is komoly gond elé állítják a vadásztársaságokat.

És mit tud még? Sorozat. Tavasszal beszélgettünk Petes Gáborral, aki akkor elmondta, hogy elhagyják a várost, és tanyán képzelik el az életüket. Nagyjából vége van a szezonnak, így kíváncsiak voltunk rá, hogy milyen esztendő volt. Nos, a jégverés után a bodza ültetvényekre olykor luxus BMW-vel jártak a tolvajok, a málna egy része megsült az aszályban, a zöldség – gyümölcsfélék nagy részének a felvásárlási ára is már évek óta stagnál. Gondolnánk, hogy hősünk rosszkedvűen fog nyilatkozni. De nem. Darwint és Szolzsenyicint idézve már tervezi a jövőt. Kapuvári Gábor, Petes Gábort kérdezte.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – október 16., szombat 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Dámszarvas (Dama dama) bika barcog a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének területén 2013. október 10-én. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. A bikák rangsor alapján elfoglalt barcogóhelyükön kis teknőszerű mélyedéseket kaparnak a talajba, amelyeket testnedveikkel, szaganyagaikkal jelölnek meg és erősen védelmeznek, miközben gurgulázó torokhangot hallatva várják, hogy valamelyik tehén őket válassza leendő borjaik nemzőjének. MTI Fotó: Kovács Attila

Videó ajánló

Olvasson tovább