×

Hajnal-táj: Minden eddiginél nagyobb kihívások előtt áll a hazai növényorvosszakma

Az október 14-i adás tartalmából.
 

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a Nébih egy olyan érzékeny és költséghatékony monitoring rendszer kidolgozása kapcsán, amely alkalmas a vadon élő állatok által terjesztett fertőzések, továbbá az esetleges zoonózisok kimutatására és megelőzésére. Az alapvetően a paraziták és az egyéb bélben élő mikroorganizmusok vizsgálatán alapuló rendszer első eredményeit a téli hónapokra várják.

Minden eddiginél nagyobb kihívások előtt áll a hazai növényorvosszakma. Új kártevők, kórokozók jelentek meg és ezzel párhuzamosan számos, jól bevált növényvédőszert kivontak a forgalomból az Európai Unióban. A Debreceni Egyetem ad otthont (13-án és 14-én) a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumnak, ahol a hazai és külföldi kutatók, növényorvos szakemberek a legfrissebb kutatási eredményeket mutatják be az érdeklődőknek.

A magyar dió tradicionálisan kiváló minőségű. 15 évvel ezelőtt még 3 ezer hektáron termeltek diót a gazdák . A korábbi stabil piacnak és a támogatásoknak köszönhetően ma 8300 hektár dióültetvény van hazánkban . Idén a fagy miatt közepes a termés. Ez viszont jelenleg nem mutatkozik meg a felvásárlási árakban. A termelők egy része azt tapasztalja, hogy az értékesítései ár visszaesett . Ennek külpiaci okai is vannak.

Biodinamikusan működő szociális farmot alakítanak ki hamarosan Szombathely közelében. A Nyugat-Európában és Miskolcon már jól működő modellt a sérült fiatalok szülei által létrehozott Arton Alapítvány támogatja. Terveik közt szerepel a növénytermesztés és állattartás mellett a lovagoltatás, sajtkészítés és kézműves termékek előállítása is.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – október 14., csütörtök 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>></a

Borítókép: Forrás: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább