Minden időben: A gyülekezetek vezetői erős bástyák

Az október 13-i adás tartalmából.
 

A gyülekezetek vezetői erős bástyák, akiknek készenlétben kell állniuk a nap huszonnégy órájában: keresztelnek, esketnek, beteget látogatnak, temetnek, hitoktatnak, gyülekezeti alkalmakat tartanak, ezen kívül sokan intézményeket is irányítanak, vagyis meg kell felelniük Istennek és helyt állniuk a gyülekezetben, a családban, valamint a világ dolgaiban. A lelkészi pálya gyakran magányos, koptató közeg – véli Végh Tamás. A hetvenötödik évében járó nyugalmazott református lelkipásztor lelkészi kisköröket indított a nyáron lelkésztársaival, hogy segítsék és támogassák egymást hivatásukban.

Miképpen lehet úgy keresztyén keretek között nevelni a gyerekeket, hogy ne érezzék magukat szabályok szűk keresztmetszetében? Hol van a határ a gyermeki szabad akarat és a református szülői nevelés között? Kérdések, amelyekre szülők tucatjai keresik választ. Ebben igyekszik segítségükre lenni Harkányiné Trajtler Dóra Ágnes történész, vallástanár a Károli Egyetem pedagógia karának adjunktusa.

A magyar művészetben meglehetősen ritka az 1956-os forradalom időszakáról született műalkotás. Görgényi István festménysorozata azonban nem csak ezért egyedülálló vállalkozás. Miután szinte jelenetről jelenetre megfestette a forradalmat és a megtorlást, a képeit érdektelennek tűnő tájképekkel fedte le. A trükkre halála után évtizedekkel később jöttek csak rá, mikor a restauráláskor több mint ötven, a forradalmi eseményeket és a megtorlást ábrázoló művet találtak a restaurátorok. Görgényi István festőművész 1956-os forradalmat bemutató kiállítása október 22-én nyílik a Pesti Vigadóban. A részletekről Szűcs Attila a Magyar Református Jövőért Alapítvány kuratóriumának elnökét kérdeztük.

Adásunk végén Molnár Ambrus, a balassagyarmati református gyülekezet lelkipásztorának gondolatait hallják.

Hallgassa meg!

Minden időben – Kossuth – október 13., szerda, 13:30

Szerkesztő: Bencze Zsófia
Műsorvezető: Kojsza Péter

Tovább a műsoroldalra>>>

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Olvasson tovább