Napközben: Mi a műanyag útja?

Az október 11-i adás tartalmából.
 

Közlekedésbiztonsági napot tart a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. Célkitűzésük összhangban áll az uniós törekvésekkel: 2030-ra a felére csökkenjen a közúti halálesetek száma, 2050-re pedig egyetlen magyar ember se veszítse életét az utakon. Az elmúlt évtizedben minden esztendőben mintegy 600-an hunytak el közúti balesetben. Tavaly ez a gyászos mutató az 1950-es évek óta nem tapasztalt szintre, 500 alá esett, és abban bíznak, hogy idén sem lépi túl a félezret. Hogyan lehet felkészülni a megváltozott időjárási körülményekre az utakon?

Mi a műanyag útja? A vizekből kihalászott PET-palackok műanyag műhelybe is kerülhetnek, ahol például virágtartókat készítenek belőle. De mi a műanyag hulladék útja? Mire használható fel? Hogyan? Milyen gyakorlat van erre Magyarországon?
Hogyan gondolkodnak fenntarthatóan a divatszakma képviselői? Már például fürdőruhát is gyártanak az óceánokból kihalászott műanyag szemétből. De készíthetők ékszerek is.

Akadálymentesen rovat.

A WHO minden év október 10-én tartja a Lelki Egészség Világnapját. Ebből az alkalomból, alapos szakmai előkészítés után lép a nyilvánosság elé a Magyar Antistigma Munkacsoport.
A megbélyegzés jelentős hatást gyakorol a pszichiátriai ellátás, gondozás sikerére és a mentális betegséggel élők életminőségére. Nemzetközi szakirodalmi adatok alapján a mentális zavarral élők közel fele tart attól, hogy betegsége miatt igazságtalan bánásmódban lesz része.

Átvitt étterem – a Napközben Főmenü rovata Babucs Krisztával.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  október 11., hétfő, 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább