Hosszabb interjút adott a világ hetedik legmagasabb csúcsát meghódító Varga Csaba a Kossuth Rádiónak

Előbb-utóbb minden hegy megadja magát – mondta Varga Csaba hegymászó a Kossuth Rádiónak nem sokkal azután, hogy szerdán leszállt a gépe a magyar fővárosban. A Nepálból hazaérkező hegymászó élete ötödik nyolcezres hegycsúcsát, a világ hetedik legmagasabb csúcsát, a Dhaulagirit hódította meg.

„23 napig tartott az expedíció, a hegyet pedig 13 nap alatt sikerült megmászni” – mondta a nagyváradi hegymászó, aki október 1-jén felért a Föld hetedik legmagasabb csúcsára, a 8167 méter magas Dhaulagirire. Ez magyar hegymászóként eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült 2006-ban. A világ hetedik legmagasabb hegyének megmászása Varga Csaba ötödik teljesített nyolcezrese. „Ezzel Csaba a ma élő legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot – pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül – elérő magyar hegymászóvá lépett elő” – írja teljesítményét méltatva a Hazajáró, a közmédia turisztikai magazinműsora, amely Facebook-oldalán végig tudósított az expedícióról.

„Olyan szinten kell felkészülni egy hegyből, hogy ne állhasson elő olyan helyzet, hogy vissza kelljen fordulni. Tapasztalataim szerint minden hegynek megvan a kulcsa, csak meg kell keresni. Előbb-utóbb minden hegycsúcs megadja magát, ha profin felkészül rá az ember” – vallja Varga Csaba, akinek ezt a csúcsot egyébként másodszorra sikerült meghódítania.
„Közepesnek számít ez a hegy, mind magasság, mind technikai kihívások szempontjából. A viharok hegyének is nevezik, hiszen nagyon szeszélyes itt az időjárás, főként ősszel. Két évvel ezelőtt már jártam itt, de túltaktikáztam és nem jutottam fel rá, idén viszont, tanulva korábbi hibáimból, tudtam, csak egy csúcsmászó ablak adódik majd, utána jönnek az erős szelek, hóviharok. Így is volt, lényegében egy napig tartott ez a »miniablak », amikor mindent beleadva jutottam fel a csúcsra” – mesélte a Kossuth Rádiónak a hegymászó. „Ez volt az első olyan 8 ezres csúcs, amire mikor felértem, hihetetlen boldogságot éreztem” – tette hozzá Varga Csaba.

A Kossuth Rádió Napközben című adásában elhangzott teljes beszélgetésből, mely alább újrahallgatható, az is kiderül, milyen üzenetet szeretne átadni a Nagyvárad feliratú magyar zászlóval, amelyet mindig magával visz és megmutat a világnak.

Hallgassa meg!

Varga Csabával készített a Kossuth a Rádió egy hosszabb beszélgetést is, amelyet meghallgathatnak a Családok, történetek című műsorban, vasárnap, 14:05-től.

Borítókép: Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó a Kancsendzöngát 2013-ban megmászó, majd eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók tiszteletére emléktáblát helyez el a Kancsendzönga 5500 méteren lévő alaptáborában 2018. április 16-án

Videó ajánló

Olvasson tovább