×

Rádiószínház: Mezey Katalin - Régi napok rendje

Október 11-15. között, 14:05-től a Kossuth Rádióban!
 

Mezey Katalin – Kossuth-, József Attila- és számos más díjjal kitüntetett író, költő műfordító -, irodalmi életünk egyik meghatározó személyisége 2020-ban új elbeszéléskötettel jelentkezett. Érdekessége a megjelent könyvnek, hogy a benne szereplő írások egy része több mint 30 évvel ezelőtt íródott, s először jelent meg nyomtatásban az újabban, a közelmúltban keletkezett novellákkal együtt. Törést még sem észlelünk a két rész között, tartalmuk, mondanivalójuk, eszmeiségük ma is aktuális az olvasó vagy rádióhallgató közönség számára.
Szeptemberben már hallható volt a kötet több novellája, most ismét megosztunk a hallgatókkal néhányat, amelyek garantáltan élményszerű időtöltést jelentenek azoknak, akik érdeklődnek mai irodalmunk jeles képviselője és munkásságának e területe iránt.
Engem különösen megfogott a szerkesztés folyamán az az érzékeny megközelítés, ahogy az író az alakokon keresztül a konkrét cselekvés ismertetésen túl teljes képet alkot társadalmi csoportról, családról, egyénekről vagy akár történelmi korról. Hogy miről beszélek, ahhoz néhányat ki kell emelnem a nyolc bemutatott novella közül. Pl.: „Álom az ifjúságról” – egy konszolidált, szép családi életet élő nő visszaemlékezése első szerelmére – felszabadíthat bennünk régi emlékeket. Vagy az „Egy magyar parlamenter” és „A kecskék” c. novellák – mindkettő II. világháborús korban játszódik. Az előbbi nyomasztó élethelyzetet mutat be, ugyanakkor emberi kiállást, tartást sugall. Az utóbbiban, a frontról visszatérő katona esetében pedig azt a reményt érzékelteti meghatóan, hogy a hazatérő a családját, feleségét, gyerekeit életben találja. A címadó elbeszélés, „A régi napok rendje” révén érdekes bekukkantásra van lehetőség a hatvan-hetven évvel ezelőtti háztartás fenntartására, rendjére, az ott élők életvitelére. Még régebbi kort idéz a „Száz éve, szeptember közepén” c. novella, a családjukra is súlyos következménnyel járó múlt század eleji világjárvány idejét megidéző történet… és így tovább.
Györgyi Anna olvasta fel az elbeszéléseket; értő, érző, szuggesztív előadása hozzájárul a teljes élményhez.

A műsorszám 12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Szerkesztő-rendező: Csaba Klári

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Hazajáró, JÉZER-HEGYSÉG - Erdély és Havasalföld határán
00:25:55

Olvasson tovább