×

Napközben: Az Állatvédelmi kódex

Az október 7-i adás tartalmából.
 

A mai nap, október 7-e az állami gondoskodásban élő gyerekek napja. Olyan gyerekeké, akik nélkülözik saját szüleiket és a tőlük kapott törődést, ölelést. Közel 23 ezer gyermekről van szó, és további 140 ezer gyereket bármikor elválaszthatják szüleiktől. Róluk, értük beszélgetünk.

Magyarországon közel 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. Magyarországon SOS gyermekfalu működik Kecskeméten, Kőszegen, Orosházán és a települések 60 kilométeres körzetében, valamint Budapesten és Pest megyében. A klasszikus SOS Gyermekfalu koncepció a faluközösségeket részesítette előnyben, de mára már az a gyakoribb, hogy nevelőszülőként otthonukban nevelnek kicsiket az arra vállalkozók.

Szilvási Léna az SOS falvak minőségirányítási igazgatója: „1983 óta dolgozom családokkal. Érdeklődésem középpontjában mindig azok a családok álltak, akik nehéz körülmények között nevelték gyerekeiket. Tőlük tanultam a legtöbbet. Ezt a tudásomat szeretném hasznosítani az alapítvány szolgáltatásainak fejlesztésénél is.”

A magyar lakosság 25-30 %-a érzékeny a tejcukorra, a laktózintolerancia tehát egyáltalán nem ritka. Nem véletlen, hogy a boltok polcain ma már egyre több a laktózmentes termék, de vannak növényi vagy éppen tojásfehérje alapú alternatívák is. Utóbbi egy magyar kutatás és fejlesztés eredménye, amely dr. Németh Csabának köszönhető. Az élelmiszermérnök szakember és csapata együttműködik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), ahol a tanulókkal együtt több előremutató módszert és terméket hoztak létre ToTu fantázianévvel.

220 éves bükkfák és “vadlánylikak” is szerepelnek dr. Szente Szilárd geotúra-vezető célpontjai között. Az egykori agrármérnök vágya, hogy a Balatonhoz látogatók jobban megismerjék a természetet, különösen a Keszthelyi-hegységet és a Tapolcai -medencét.

Először a hazai állatvédelem történetében Etikai kódexet írt alá október 4-én, az állatok világnapján az Állatorvostudományi Egyetemen 15 állami, társadalmi és civil szervezet, hogy együtt lépjenek fel az állatok védelme és a felelős állattartás népszerűsítése érdekében. Az aláírást, amely komoly vállalásokat is jelent- többen történelmi pillanatként értékelték. A kódexet további szervezetek is aláírhatják, mindazok, akik annak tartalmával egyetértenek.

Az Állatvédelmi kódex ünnepélyes aláírásán Benkő Andrea a 15 alapító szervezet néhány  képviselőjét kérte mikrofonhoz, hogy a kódex jelentőségéről és ezzel kapcsolatos feladataikról kérdezze őket.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  október 7., csütörtök, 9:05

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább