Napközben: Biztonságos kerékpáros közlekedés

Az október 5-i adás tartalmából.
 

Egy fél világ drukkolt azért, hogy a fiziológiai-orvosi Nobel-díjat Karikó Katalin kapja. Az idei díjazott azonban két amerikai kutató: David Julius és Ardem Patapourian. Ők a hőmérséklet és tapintásérzetért felelős receptorok felfedezéséért érdemelték ki a tudományos elismerést. David Julis kapcsán a díjnak magyar, sőt a szegedi egyetemhez köthető vonatkozása is van.

A Nobel-díj kapcsán egy összeállításban tekintjük át, hogy Karikó Katalin mRNS-sel kapcsolatos kutatásai milyen új lehetőségeket nyitottak a biokémia és a genetika számára.

Ma hazánkban minden 12 ember közül egy cukorbeteg, és számuk folyamatosan, évente 5-10%-kal növekszik. Vagyis a cukorbetegség közvetve vagy közvetlenül bárkit érinthet. Közös felelősségünk, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra, és erre megtanítsuk a gyermekeket is. Online főzősuli kampány indult, amely segítséget nyújt a cukorbeteg gyermeket nevelő szülőknek és az egészséges életmódot követőknek egyaránt.

Társasházi rovatunkban az osztatlan közös tulajdonban lévő garázsbeállók jogi furcsaságaival foglalkozunk

Végül pedig a biztonságos kerékpáros közlekedés lesz a téma, lévén a tanévkezdéssel sajnos megszaporodtak a kerékpáros balesetek. A Bringaakadémia oktatói gyerkeknek tanítják meg, hogy ismerjék fel a kockázatosabb helyzeteket és miként érhetnek haza biztonsággal.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  október 5., kedd, 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább