Vers napról napra - 39. hét

A szeptember 27. és október 3. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 27., hétfő:
Illyés Gyula
A huszadik század az Illyés Gyula évszázada, s ő maga a huszadik századé.” – Vasy Géza. Menedék – Illyés Gyula versét Tímár József előadásában hallják
– Menedék Tímár József
Illyés Gyula versét Tímár József mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 28., kedd:
Szilágyi Domokos
Szilágyi Domokos mosolygott azokon, akik úgy képzelik el a verset, hogy adva van az eszmei mondanivaló, amit be kell csomagolni szép formába és átkötni szalaggal, lehetőleg masnira. De felháborodott, mikor ez a gondolatmenet félelmetes szellemi manipulációvá fajult, mint ahogy mindig felháborodott, amikor téveszmékkel felfegyverzett érdekek törtek kiszolgáltatottakra. „– írta a költőről Hervay Gizella. Molnár Piroskát hallják.
– A tücsök és a hangya Molnár Piroska
Szilágyi Domokos versét Molnár Piroska mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 29., szerda:
Palasovszky Ödön
Palasovszky Ödönt az avantgárd hercegének is nevezték, és herceg volt, valóban.” – Adamik Lajos. Őz-biblia Kézdy Györgyöt, MécsKárolyt, Molnár Piroskát és Császár Angelát hallják.
– Őz-Biblia Kézdy György, Mécs Károly, Molnár Piroska és Császár Angela
Palasovszky Ödön versét Kézdy György, Mécs Károly, Molnár Piroska és Császár Angela mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

Szeptember 30., csütörtök:
Louis Aragon
Életem örök küzdelme az volt, hogy kifejezzem azokat a dolgokat, amelyek rajtam kívül léteznek, melyek megelőztek ezen a világon s tovább fognak itt élni akkor is, amikor én már semmivé lettem. Elvont kifejezéssel ezt realizmusnak hívják, és róla beszélve igyekszünk elkerülni azt a tragikus hangvételt, melyre jómagam eléggé hajlamos vagyok. A realista olyan játszmát játszik, melynek nem csupán a tétje ő maga, de amelyben léte is kockán forog.” – Louis Aragon. A francia költő versét Kézdy György mondja el.
– Versek feledésül (ford. Somlyó György) Kézdy György
Louis Aragon versét, Somlyó György fordításában Kézdy György mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

Október 1., péntek:
Lesznai Anna
Itt a bátor asszony, kinél a bátorság nem új kalap, nem hisztéria, nem furcsa parfüm, nem kedv-lohasztó férfiaskodás. Embersége, emberi bátorsága egy asszonynak, aki már nemcsak úgy csinálja, de úgy is érzi az életet a maga asszonyi ereje szerint, mint mi”. – írta Lesznai Annáról Ady Endre. Venczel Verát hallják.
– Ifjúságom képeskönyve  Venczel Vera
Lesznai Anna versét Venczel Vera mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

Október 2., szombat:
Szép Ernő
„Szép Ernőt aki ismerte, szerette, mindenki nagyra becsülte, de azért senki sem vette egészen komolyan. Ő maga sem vette egészen komolyan sem magát, sem a világot.” –Hegedűs Géza. Szép Ernő verseit Pálos György, Perlaki István és Szabó Sándor mondja el.
– Köszönöm  Pálos György
– Csak az alvás….  Perlaki István
– Ifjúságom el ne menj még Pálos György
– Én így szerettem volna.. Szabó Sándor
Szép Ernő verseit Pálos György, Perlaki István és Szabó Sándor mondja el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

Október 3, vasárnap:
Tóth Árpád
Tóth Árpád érezte a csöndet maga körül, s küzdelem nélkül mondott le a dicsőségről, mint annyi minden másról.” – Babits Mihály. Tóth Árpád verseit Tímár József mondja el.
– Lélektől lélekig Tímár József
– Jó éjszakát  Tímár József
Tóth Árpád verseit Tímár József mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Zilai Helga készítette.

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth –  szeptember 27. és október 3. között, 20:27

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább