×

Szombat reggel: Elkészült az év színházi filmje az Az Ecc-pecc

A szeptember 25-i adás tartalmából.
 

Nemzetközi konferenciát tartottak a 800 éves múlttal rendelkező horvát és magyar tengerészeti hősök tiszteletére. A haditengerészet történetével foglalkozó rendezvényen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Honvédelmi Minisztérium és a horvát védelmi minisztérium előadói a az Osztrák–Magyar Monarchia tengerészeti jelentőségét méltatták,. A résztvevők megkoszorúzták a 135 éve a Fiumei tengerészeti akadémián diplomázó Horthy Miklós emléktábláját is.

Elkészült az év színházi filmje az Az Ecc-pecc.

A Toldi animációs sorozathoz kapcsolódó Mondj verset a nagyival! című szavalópályázathoz egy családi vakációt ajánlott fel a felvidéki Toldi Panzió tulajdonosa.

Szabadidősport: NATO futás

Túrázzunk: szarvasbőgés a kanadai Sziklás-hegységben.

A szombaton kezdődő világkiállítás valamennyi kiemelt rendezvényén fellép a legjobb hazai és külföldi vadászkürtösökből összeálló csapat. Vasárnap rendezik meg a Nemzeti Vadászkürt Bajnokságot.

A 19. század második felében sok helyütt állítottak gonoszűző vagy fogadalmi emlékként út menti keresztet, amit őrszemnek is neveztek, és földrajzi tájékozódásul is szolgált. Az elmúlt évtizedekben hazánkban újak alig készültek ezért is figyelemreméltó, hogy Mohácson a Csele patak völgyében egy család a járványban elhunytak emlékére az általuk összegyűjtött, régi keresztek kődarabjainak illetve egy Erdélyből kapott tölgyfagerenda felhasználásával egy új, út menti keresztet állított.

Nemzetközi hírek: a Petito jelenség

A hétvégén a rendezik meg a Szentendrei-szigeten a Magyar Etnosport Viadalt. Családokat és szórakozni vágyókat várnak Tahitótfaluba a Magyar Családi Gazdaság rendezvény központjába, az etnosport bemutatókra és a kulturális és gasztronómiai programokra.

A legújabb koreai filmeket láthatja a közönség – a kosztümös alkotásoktól a thrilleren át a romantikus-fantasztikus drámákig – a hónap végéig tartó Koreai Filmnapokon.

Sanghaj számos ikonikus épületét tervező magyar születésű Gonda Károly életéről és munkásságáról nyílt két kiállítás „Gonda – Sanghaj ultramodern magyar építésze” illetve „….a lelkek mélyén a Kelet felé” címmel Budapesten, a Magyar Építészeti Múzeum Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ épületében.

Filmjeiből rendezett vetítéssorozattal és Stigma című magyar olasz kétnyelvű verseskötetének bemutatójával tisztelgett Gyöngyössy Imre filmrendező, író, költő, dramaturg, forgatókönyvíró emléke előtt a római Collegium Hungaricum. Az olasz főváros egyik mozijában a tíz teljeskörűen felújított, digitalizált filmjét vetítették le eredeti nyelven, olasz felirattal. A héten megkezdődött a magyarországi vetítés-, és könyvbemutató sorozat. is, pénteken délután Budapesten a Ludvig múzeum közönsége találkozhatott Gyöngyössy Imre életművével.

Nagyszabású online felmérés indult azzal a céllal, hogy a könnyűzenei oktatás kihívásait, új lehetőségeit, jövőjét feltérképezzék. Mindenki véleményét várják, aki oktatóként, zenészként, vagy csak érdeklődőként megosztja elképzeléseit, tapasztalatait. Az eredményeket októberben, egy konferencián ismertetik.

Körülöttem Magyarország…A Kerekes Band készítette el a ma nyíló vadászati világkiállítás hivatalos dalát. A szervezők azt nyilatkozták, hogy amikor felmerült annak ötlete, hogy legyen egy dala a rendezvénynek egyöntetű volt, hogy ezzel az együttest bízzák meg.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – szeptember 25., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Borítókép: Bálint (Pindroch Csaba) bejelenti a nagy tervét. Fotó: Benkő Molnár Fanni

Videó ajánló

Olvasson tovább