Kalendárium: Kultúrházak éjjel-nappal

A szeptember 23-i adás tartalmából.
 

Kultúrházak éjjel-nappal
A 2021. szeptember 24–26-i hétvégén ismét több száz kulturális központ, művelődési ház, közösségi színtér várja az érdeklődőket országszerte és határon túl is változatos és értékes programokkal a 15. Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton. A hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánc találkozók, valamint egyéb színes programok mellett igazi különlegességeket is kínálnak a kultúrházak.

Horizont
Immár hetedik alkalommal rendez „szalonjellegű” tematikus kiállítást tagjainak a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE). Az idei kiállítás a Horizont címet kapta, mely szervesen illeszkedik a MAOE korábbi tárlatainak sorába. A szakma széles rétegét megmozgatja: a legfiatalabb alkotóktól a középgeneráción át az idősebbekig valamennyi korosztály képviselteti magát.Így lehetőség nyílik a kortárs magyar vizuális művészetben megjelenő sokféle művészi szándék és kifejezési forma megismerésére, párhuzamba állítására.

A hűtlen feleség
Szerelem, szenvedély, hűtlenség – a legrejtélyesebb és legmélyebb emberi érzelmeket eleveníti meg bűnügyi táncdrámájában a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Egy 19. század közepén lejegyzett székely népballadát visznek színpadra, amely műfajához híven szűkszavú és titokzatos, csupán 35 sorból áll. Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas, érdemes művész forgatókönyvét egy képzeletbeli nyomozás előzte meg: a férj, a feleség és a szerető, azaz Barcsai hármasa köré ezáltal egy olyan részletgazdag történetet álmodott, amely a szorongató tragikumból építkezve, az igaz és múlhatatlan szerelemnek állít emléket.

Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképei
Széchenyi Zsigmond a múzeum és könyvtár alapító Széchényi Ferenc ükunokája, a legismertebb magyar vadász és író. Életét az állatvilág és a természet felfedezése határozta meg: külföldön tanult, majd bejárta Európát, Afrikát, de vadászott Indiában és Alaszkában is. Budapest ostromakor gyakorlatilag mindenét elveszítette, 1300 darabos trófeagyűjteménye a bombázásokban megsemmisült. Művei azért is válhattak olyan népszerűvé, mert nemcsak vadászkönyvek, hanem útikönyvek is, bemutatva különleges helyszíneket, kalandokat. A fővárosi Capa központban a napokban nyílik egy tárlat Széchenyi Zsigmondra emlékezve, fotóival, könyveivel. A kiállítás az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programjának része.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – szeptember 23., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Toldi Szabolcs
Műsorvezető: Babucs Kriszta

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább