Akadálymentesen – Új rovat a Kossuth Rádió műsorán

Szeptember 20-tól új rovattal jelentkezik a Kossuth Rádió minden hétfőn délelőtt a Napközben című műsorban. Az Akadálymentesen adásaiban egy-egy érintett szemszögéből ismerhetik meg a hallgatók a testi vagy értelmi fogyatékossággal élők mindennapi kihívásait. A műsor állandó riportere Nagy Bálint, aki mozgáskorlátozottként arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a nehéz helyzetekben mennyire fontos, hogy odafigyeljünk egymásra.
 

A Kossuth Rádió új rovatot indított Napközben című műsorában: a minden hétfőn, délelőtt 11:15-től jelentkező Akadálymentesen rovat célja, hogy megmutassa, hogyan kell jól viszonyulni a fogyatékkal élőkhöz, valamint az őket támogató alapítványokat, intézményeket, szervezeteket is bemutatja, illetve beszámol a hozzájuk kapcsolódó pályázatokról, programokról és fejlesztésekről. A rovat vezetője Nagy Bálint, aki maga is mozgáskorlátozott. Az első adásban, szeptember 20-án arról volt szó, miképpen lehet a fejekben „akadálymentesíteni”. Az Akadálymentesen riporterének párja kerekesszékesként többször is megtapasztalta, sok esetben nem megfelelő a társadalmi hozzáállás és elmarad a segítségnyújtás az éles helyzetekben.

Egy alkalommal beakadt a kerekesszékem a metrókocsi és a peron között lévő résbe. A lendülettől kiborultam a székből és beestem a kocsi közepére. Egy csomóan ott voltak, de egyetlen ember sem jött oda hozzám, hogy segítsen. Két percig álltunk, mert nem tudott elindulni a szerelvény. Végül egy hölgy segített rajtam, a többiek csak passzívan nézték a jelenetet” – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában a lány, aki nincs egyedül tapasztalataival.

Az Akadálymentesen házigazdája hozzátette, ő maga súlyos kismedencei fejlődési rendellenességgel született, az önálló közlekedését 12 centiméteres cipőemelés segíti. Jelenleg személyi edzővel dolgozik azon, hogy állapotát szinten tartsa, de mellette dolgozik is: sorstársai helyzetének javítása miatt örömmel vállalta el a Kossuth Rádió riporteri feladatait. A rovatvezető azt ígéri, hogy a következő adásokban megmutatja, hogyan érdemes közelíteni a különböző sérültséggel élőköz a legcélszerűbben, legyen szó testi vagy értelmi fogyatékosságról.

Akadálymentesen – a Napközben új rovata a Kossuth Rádióban minden hétfőn délelőtt!

Videó ajánló

Olvasson tovább