×

Hajnal-táj: Kukorica fajtabemutatót tartottak Nyírtelek-Gyulatanyán

A szeptember 21-i adás tartalmából.
 

Kaposvár az első hazai település, amely csatlakozik az ENSZ fenntarthatóságot népszerűsítő Raste Zero kampányához. A somogyi megyeszékhely a Kék Bolygó Alapítvánnyal közösen valósítja meg a kezdeményezést. Ennek első lépéseként 10 óvoda kap úgynevezett Ökö Robot komposztáló rendszert, amelynek segítségével a legkisebbek játékos formában sajátíthatják el a komposztálást.

Pályaorientációs és közösségteremtő céllal alakítottak ki iskolakertet Szombathelyen, a Gorhard Jenő Általános iskolában. A három éve már ökoiskolaként működő intézmény nagy hangsúlyt fektet a természetvédelemre, így a zöldségekkel és fűszerekkel teli kert mellett programokat is szerveznek a gyerekeknek.

Közép-Európa keleti részének legnagyobb és legmodernebb takarmánygyára épül Dabason kormányzati, vissza nem térítendő támogatással. Bár a hivatalos alapkő letételére kedden kerül sor, de a munka már javában zajlik. A támogatásért cserébe vállalt munkahelyek bővítése, megtartása mellett nemzetgazdasági szempontból is fontosnak tartja a minisztérium, hogy a piaci zavarokat mérsékelje egy-egy ilyen beruházás.

A napokban kukorica fajtabemutatót tartottak Nyírtelek-Gyulatanyán. A Kukorica klub elnöke itt adta át a termékverseny 3. helyezettjének járó elismerést. Tavaly hazánkban rekordtermés volt kukoricából. Idén a 920 ezer hektáron termelt növényből– főként az aszály miatt – közepes, hektáronként 6,2 tonnás átlagtermés várható. A gyengébb termést várhatóan az eddig soha nem látott, magas árak ellensúlyozzák majd, ugyanakkor a termelési költségek is jelentősen nőttek.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 21., kedd, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább