Hajnal-táj: A Szent Donát Borrend idén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját

A szeptember 18-i adás tartalmából.
 

A héten műsorunk már foglalkozott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége között szeptember 1-én született együttműködési megállapodással. A társaságok ennek részeként többek között közös edukációs tartalmakkal segítik majd a türelmesebb, biztonságosabb közúti közlekedést. A megállapodás célja, hogy mindkét oldal résztevői biztonságban használhassák az országos utakat és végezhessék munkájukat.

Volt időszak, amikor a sakált Arany János Toldi című verséből ismertük. Az utóbbi bő tíz év változást hozott, a Balkán felől megtalálták élőhelyüket hazánkban és annyira jól érzik magukat, hogy szaporodnak, nem kicsit, nagyon és óriási a kártételük a nemes vadban. Görbeházán a helyi vadásztársaság már nem először konferenciát tartott a sakál gyérítéséről, a gyérítés módszereiről.

Az év eleje óta rebesgetik, hogy soha nem látott mértékben emelkedik a tojás ára. A takarmány árak emelkedése valóban indokolttá teheti a drágulást, a termelők azonban úgy látják : a kereskedők fogyasztói árképzésén kellene változtatni, mert amíg a termelőknek veszteséges az előállítás, addig a kereskedők indokolatlanul magas árréssel dolgoznak. A Magyar Tojás terméktanács álláspontja szerint kevesebb haszonnal is beérhetnék a multik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének vezetősége hagyományteremtő céllal hívta össze a megyében gazdálkodó ifjak fórumát annak érdekében, hogy kölcsönösen megismerjék egymás véleményét, választ találjanak a támogatásokkal, a technológia modernizációjával kapcsolatos kérdésekre. Hubai Imre Csaba szerint a tanácskozásnak lesz folytatása, és megalakulhat a Fiatal Gazda Tagozat.

A Móri Borvidéken található Csókakő település, ahol a Szent Donát Borrend idén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, és ennek kapcsán borünnepet tartottak. Bognár Gábor, a Szent Donát Borrend nagymestere elevenítette fel az ünnepet, a határon átívelő találkozót, amely az összetartozást erősítette, és beszélt a borvidéket meghatározó borszőlő fajtákról, mint például az Ezerjó, a Generosa, a Sárga muskotály, és a Tramini.

Az idei termést és a bortermelőket ünnepli Eger a hétvégén. A Szépasszonyvölgyi szüreti mulatság a régi szokásokat mutatja meg, miközben ki lehet próbálni hogyan készül a bor, traktoron utazni és persze megkóstolni a beérkezett szőlőt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara népszerűsítő kampányt indított a hazai vetőmagok vásárlására. Nyugati cégek hazai nevű fajtákat dobnak a piacra, hogy ezzel is növeljék a bevételüket. Világszerte ötödikek vagyunk exportban és előállításban, ezt kell megvédeni.

Korábban beszámoltunk róla, hogy két fiatalember, Szűcs Endre közgazdász és Balázs Bence állatorvos úgy határoztak, hogy zöldséges kertet hoznak létre. Ez eddig nem nagy hír. Csakhogy ők Budapest belvárosában, egy pincében kezdtek hozzá. Műnapfényben, lyukacsos tálcákban és speciális tápoldatban, emeletes medencékben növekszenek a növények. Mintha egy tudományos-fantasztikus filmben járnánk. Most a vállalkozás újabb adatai következnek. Az ifjú kutatók sikerei ugyanis szédületesek, olyan bevételgyarapodásról és látványos növekedésről, amiről ők beszélnek, Magyarországon nemigen hallunk. És nem áll tőlük távol az sem, hogy másnak is átadják a tudásukat.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 18., szombat, 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Pexels

Olvasson tovább