Kalendárium: A Szegedi Dóm altemplomában Látogatóközpontot alakítottak ki

A szeptember 17-i adás tartalmából.
 

Kulturális örökségünk kívül – belül:
Hétvégén rendezik a Kulturális Örökség napjai programsorozatot, amelyhez az ország sok települése csatlakozott. Műsorunkban körképet adunk a fővárosi és vidéki rendezvényekről. A megnyitót a Budavári Palotanegyedben tartják adásunk napján. Az esemény alkalmából adják át a Lovardát és a Csikós udvar határidő előtt elkészült részeit a nagyközönségnek.

Zenei nyitány az újjászületett Lovardában – szeptember 19-én
Várdai István, Ránki Fülöp és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye

Nemzeti Múzeum:
1000 év magyar történelme, 3 500 000 műtárgy őrzője, több mint 400 000 év lelete, Magyarország első múzeuma Széchényi Ferenc alapításában – ez a Magyar Nemzeti Múzeum.Összefoglaló a Nemzeti Múzeum hétvégi programjairól.

Óbudai Társaskör
Budapesten az Árpád híd tövében régi óbudai hangulatot idéz a Korona tér, Kiskorona utca, Mókus utca által határolt tömb. Három oldalra tekint az Óbudai Társaskör épülete, melynek múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház nyílt. Ezek a falak állnak ma is, amelyeket az 1980-as években Korompay Katalin építész feltárt, rekonstruált.

Szeged – Dóm-látogatás
A műemléki Dóm -20. századi- egyházi építészetünk legmonumentálisabb alkotása. Altemplomában Látogatóközpontot alakítottak ki, ahol meg lehet nézni a történetéről szóló kiállítást, illetve a Szeged-Csanádi Egyházmegye kincstári gyűjteményét, és megismerkedhetünk az építtetők és építők– Glattfelder Gyula püspök, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, Foerk Ernő életútjával -, sírhelyeiket is megmutatják. A kápolnát Aba-Novák Vilmos freskói díszítik, melyekért I. díjat kapott az 1932-es padovai egyházművészeti kiállításon.

Gödöllő -Hatvan
Padlástúra -és parktúra a 25 éve felújított gödöllői Grassalkovich- kastélyban.

A Magyar Természettudományi Múzeum tagintézménye, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan múzeuma, ahol megismerhetjük a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elveket, környezettudatos ismereteket, és ezeket a legmodernebb interaktív eszközökkel teszi közzé.

A Bartók Rádió szeptember 18.-án élőben közvetíti a Concertino Prága szóló kategóriájának döntőjét, amelyben szerepel majd a Bartók Rádió nevezettje, Rozsonits Ildikó is. A fiatal zongoraművész a tavalyi Virtuózok V4 komolyzenei tehetségkutató műsor magyar nyertese volt.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – szeptember 17., péntek, 15:32

Szerkesztő: Kádár Dóra
Műsorvezető: Babucs Kriszta

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: A megújult szegedi dóm a felújított téren álló bálaszínházzal és az adventi vásár sátraival 2015. december 9-én. Több mint kétmilliárd forintból, uniós támogatással megújult a szegedi dóm, a Dömötör-torony és a székesegyház környezete. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Olvasson tovább