Hajnal-táj: Hazánkban közel 6500 hektáron termelnek bodzát a gazdálkodók

A szeptember 16-i adás tartalmából.
 

Hazánkban közel 6500 hektárom termelnek bodzát a gazdálkodók. A világ össztermésének közel kétharmada Magyarországról származik. Az elmúlt pár évben jelentősen nőtt a kereslet , így a bodza felvásárlási ára is. Idén-bár nem túl jó az országos termés- rekord magas ára van a bodzának. Nem csak termelik, hanem gyűjtik is a vadbodzát. Egyre változatosabb képet mutat a bodzabogyó felhasználása.

Bio módon tartják a csirkéket a bekölcei Reményfarmon. Juhász Anna és Goldman Dávid regeneratív gazdálkodást folytatnak, csirkét, kárpáti borzdereseket tartanak. Mivel elvből nem gyógyszerezik az állataikat és szabadon tartják őket, ezért elkerülhetetlen, hogy kórokozókkal érintkezzenek. A megfelelő vitamin és ásványianyag-kiegészítéssel, probiotikummal, nagyon jó minőségű takarmánnyal, tiszta alommal és oltásokkal védekeznek a betegségek ellen.

A húsevő növényekre irányul a figyelem a szegedi Fűvészkertben a hétvégén, vasárnap. Előadásokkal és növénybemutatóval várják a látogatókat a botanikus kert munkatársai, akik a Trópusi üvegházban tartott ragadozó növényekkel ismertetik meg az érdeklődőket.

Szarvasbőgéstől hangosak az erdők kora ősszel. Az erdő orgonájának nevezett szarvasbőgés páratlan élményt nyújt, ezért ahogy az országban több helyen, az Egererdő Zrt. is szervez túrákat. A nász idején a kifejlett bikák bőgésükkel hívják fel a nőstények figyelmét és így jelzik azt is, hogy övék a terület és az ott élő tehenek is.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 16., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Virágzik a biobodza Rákóczifalva határában. Bodács István rákóczifalvi gazdálkodó Jász-Nagykun Szolnok megye legnagyobb bodzatermelője, összesen 12,5 hektáros ültetvénnyel rendelkezik, melyből 4 hektárt most telepített. A biobodza virágai gyógyhatásúak, termései sötét színű élelmiszerfestéket adnak. Terméséből lekvárt és pálinkát is készítenek. A bodza betakarítását kézzel végzik. Rákóczifalva, 2010. június 7. MTI Fotó: Mészáros János

Videó ajánló

Olvasson tovább