×

Hajnal-táj: A világ első Madárszínháza

A szeptember 15-i adás tartalmából.
 

Selmeci üvegtérkép 12 db üveglap, a föld alatti értéket, a bányarendszert mutatja be három dimenzióban. (Soproni Központi Bányászati Múzeum) Az 1900-as világkiállításra készült. Selmecbánya az ezüstjéről volt híres, de felteheteően aranyat is bányásztak itt.

Tavasztól őszig számos közúton találkozhatnak a közlekedők mezőgazdasági járművekkel. Annak érdekében, hogy mindkét oldal résztevői biztonságban használhassák az országos utakat és végezhessék munkájukat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége együttműködési megállapodást kötött. A mezőgazdasági lassú járművekkel kapcsolatban a közlekedés többi résztvevője általában nagy információhiánnyal küzd, ennek következtében sok a türelmetlen sofőr az utakon. Azonban a lassú járművek sofőrjeinek is szükséges több olyan megelőző intézkedést vagy szabályt betartania, amivel a folyamatos és biztonságos közlekedési feltételeket is szavatolhatják.

67-es elkerülő út építése folytatódik (kaposfüredi és a látrányi szakasszal) Báthory Gy.
2023-ra már kétszer kétsávos gyorsforgalmi út kötheti össze Kaposvárt a Balatonnal, és így az M7-es autópályával is. A középső rész már elkészült, jelenleg a kaposfüredi és a látrányi elkerülő kivitelezése zajlik. A fejlesztés nemcsak a Balaton turizmusát, hanem a térség gazdaságát is tovább erősítheti, hiszen újabb befektetők érkezhetnek a somogyi megyeszékhelyre.

Az egy hónappal ezelőtti ragadozó madármérgezés óta tovább emelkedett a megtalált mérgezett csalik, és több mint kétszeresére nőtt az áldozatok száma. A természetvédelmi kár már meghaladja a hat és fél millió forintot.

A világ első Madárszínháza, azaz a félénk, vadon élő madarak közeli megfigyelését lehetővé tevő látogatóközpont épül Hortobágyon. Az ötletgazda a világhírű természetfotós, Máté Bence. A tervek szerint egy tükrös detektívüveggel fedett leshelyet építenek fel, amely egészen közeli rálátást biztosít majd a legfélénkebb állatok megfigyeléséhez is. Várhatóan 3 év múlva nyitja meg kapuit.

Az ELTE Füvészkertje 250 éves. Dr. Orlóci László igazgató beszél erről. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem ma szerdán (09.15.) ünnepségsorozattal emlékezik meg a Füvészkert 250. születésnapjáról. Délelőtt az egyetem központi épületében lesz ünnepség. Ott mutatják be a Füvészkert 250 évéről szóló könyvet is. Délután pedig a Füvészkertben nyitják meg az ünnepi kiállítást, valamint emlékfát is ültetnek a 250. születésnapra. Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója mondja el, hogy melyek a Füvészkert legfontosabb látványosságai, értékei és növénygyűjteményei.

Értékek és élmények nyomában – ez a mottója az idei Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatának, amely szeptember 13 és 19 között átfogó képet ad hazánk természeti, ökoturisztikai kínálatából. Érdemes ellátogatni hazánk 10 nemzeti parkjának valamelyikébe, hiszen számos érdekességet mutatnak be a következő napokban.

A nagydobosi sütőtököt egyre többen keresik, Filep László ebben az évben 15 hektáron termeszti a hagyományos technológiával. Szívesen átadná tudását olyan személynek, aki vállalná a termeltetés megismerését. felesége Piroska pedig az elkészítés módozatait dolgozza, dolgozta ki, hogy ne csak sütött formában kerüljön a családok asztalára.

Nagy érdeklődés mellett immár nyolcadik alkalommal indul útjára a Lovastanár (Hippológus) és -szervező szakirányú továbbképzés az Állatorvostudományi Egyetem és a Magyar Lovas Szövetség együttműködésében. A másoddiplomát adó népszerű képzés házigazdája a több mint 230 éves Állatorvostudományi Egyetem lesz. A Magyar Lovas Szövetség a képzés során megszerzett diplomát edzői regisztrációhoz szakmai végzettségnek ismeri el.

Gumigorilla, kötélmamut – egyedülálló kiállítás meséli el Noé történetét Eger mellett. Az élménypark Noé bárkáját és a megmentett állatokat mutatja meg újrahasznosított anyagokból. Hajdu Levente és felesége, a kiállítás megálmodója elmondta, a feleségével ketten készítették a szobrokat, olyan történetet kerestek, amit a környéken még nem mutattak be. A nyolcvan szobor mellett most készül Kelet-Európa talán legnagyobb Isten szobra, ami hat méter magas lesz.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 15., szerda, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Videó ajánló

Olvasson tovább