×

Hajnal-táj: Adalékmentes kenyerek, helyben sütött finomságok

A szeptember 14-i adás tartalmából.
 

10 hetes kutya oltása…

Kezdetben nagy a boldogság, végre saját gazdát kap a kutya, csak rá figyelnek, vele foglalkoznak. Aztán eltelik egy kis idő és nem megy oda hozzá senki, láncra kötik és csodálkoznak hogy szökni próbál és morog. Ezt követően felháborodottan viszik vissza a menhelyre, mondván, hogy a kutya kezelhetetlen, rossz természetű. Szerencsére ma már egyre többen választanak kedvenc állatot menhelyekről, csakhogy annak sokan nem járnak utána, vagy esetleg nem is törődnek vele, mit kell azzal az állattal csinálni, hogy igazi társ legyen és örömforrás az egész családnak. Benkő Andrea a menhelyi örökbefogadás buktatóinak járt utána.

Tiltott, vagy sem? Már a most használatos céltávcsövek térhódítása idején is éles viták voltak a vadászok körében..aztán nyert a fejlődés a technika. Most az éjjellátó távcsövek használata vált ki hasonló indulatokat. A kereső távcsövek használata egyértelműnek látszik, viszont a szálkereszttel ellátottak, egyesek szerint álszent megfogalmazásokat hoznak felszínre. Görbeházán egy hétvégi sakál gyérítéssel kapcsolatos konferencián erről is beszéltek a vadászok, hiszen ha a vadász nem tartja be, mit mikor, hol használhat, orvvadászatot valósíthat meg.

Uniós védettséget kapott a szegedi tükrös ponty. A hal nem eredetileg nem honos a Tiszában, sőt, nem is folyami hal, hanem a Szeged melletti Fehértó szikes medrében tenyésztették ki, és ez hal adja az alapanyagot a híres szegedi halászléhez. A horgászok azonban ettől függetlenül találkozhatnak a szegedi tükrös ponttyal a Tiszában is.

A kiskerti rózsák világa. Pajtás Ferenc és Huszák Beáta hobbikertészek, Kistarcsa. A rózsák most is virítanak. Újabb és újabb hullámban hozzák gyönyörű virágaikat. Tearózsa. Mini rózsa. Talajtakaró rózsa. Parkrózsa. Sok-sok rózsa fajtakörrel találkozhatunk a kiskertekben is. Pajtás Ferencnél 25-30 éves rózsabokrok is vannak.

Nem zárnak rossz évet a szilvatermesztők, van piaca is és még az árak is elfogadhatók. A korábbi évekhez viszonyítva a román kereskedők húzódtak vissza, úgy tűnik a Dél-Balkán felől szerzik be Romániának a szilvát. Papp József termelő a tárolásban reménykedik, hogy lesz még kereslet a szilva iránt.

Miközben az európai uniós közös agrárpolitika az ökológiai gazdálkodásba bevont területek növelését tűzte ki célul, – jövőre hazánk is újra megnyitja a biogazdák táborához történő csatlakozás lehetőségét- addig idén értékesítési gondokkal küzdenek a bioalma termelők . A tavalyihoz képest csökkent a bio léalma ára . A feldogozott bio almatermékek tavalyi árát végül ugyan sikerült megőrizni, de a biogyümölcs nagy része külföldre kerül, alig van hazai fogyasztás.

Népszerű a Hajdú-Bihari Termékdíj. A Megyei Önkormányzat alapította ezt a díjat, az a célja, hogy képviselje a megyében előállított termékek magas színvonalát, a vásárlók számára egyfajta minőségi garanciát jelentsen. A díj elnyerésével lehetővé válik a „Hajdú-Bihari Termékdíj logó” feltüntetése a nyertes terméken. A termelők, kézművesek, gazdák számára a csatlakozás ingyenes.

Adalékmentes kenyerek, helyben sütött finomságok. Családias hangulatú, cukrászdával és kávézóval egybekötött pékséget nyit a szabadkai Caritas a város központjában. A beruházás osztrák és német segítséggel valósult meg. A próbasütés már megvolt. A Szent Flóriánról elnevezett modern kemencét Slavko Večerin (ejtsd: Szlávkó Vecserin) szabadkai megyéspüspök áldotta meg. A kávézóként és cukrászdaként működő pékségben a segélyszervezet által képzett és alkalmazott dolgozók kaptak munkát. A pékség szeptember 20-án nyílik meg a nagyközönség számára, addig azonban mindazt amit gyakorlás és próbaképpen elkészítenek, eljuttatják a rászorulóknak. Akik a megnyitó után betérnek a különleges és adalék mentes kenyerek, cipók és péksütemények mellett Francia,- és hagyományos krémest, valamint Blaha Lujza tortát is kóstolhatnak.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 14., kedd, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább