Napközben: Szegedi Repülőnapok

A szeptember 9-i adás tartalmából.
 

Szeged és környéke. Szeptember 10-12 között ismét megrendezik Szegeden az ország egyik legnépszerűbb repülős rendezvényét. A rendezvény fő célja az idei évben, hogy minél több ország kiemelkedő repülős bajnokát hívja meg és mutassa meg a nagyközönségnek. Így érkezik produkció Angliából, Lengyelországból, Olaszországból, Szlovákiából, Franciaországból és számos más Európai országból, de természetesen jelen lesznek hazánk legjobb pilótái is. Emellett Szeged és környékének fürdői, látnivalók, kirándulóhelyek.

Székesfehérvári Alba Innovár Digitális Élményközpont. Az intézmény célja, hogy az iskolások testközelből, robotokkal, informatikai- és okoseszközökkel ismerhessék meg a digitalizáció világát. Az Alba Innovár missziója nemcsak az, hogy bevezetést nyújtson a robotikába, hanem hogy megtanítsa az ide látogató gyerekeket az algoritmikus gondolkodásra, valamint hogy fejlessze azon készségeiket, melyek elengedhetetlenek lesznek a jövő munkaerőpiacán.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) célja, hogy hazánk a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön. Az MI Kihívás keretében elkészült „Bevezetés a Mesterséges Intelligencia világába” címmel egy hazai fejlesztésű alapozó, ingyenes online kurzus, amely során mintegy százezer ember szerezhet általános ismereteket a technológiáról. A kurzus foglalkozik az MI jogi aspektusaival, társadalomra gyakorolt hatásaival és számos alkalmazási területet mutat be a mindennapi életünkből. Sikertörténetek és esettanulmányok révén fedezteti fel az MI széleskörű alkalmazási lehetőségeit a különböző területeken. A kurzus interaktív tartalmakkal, videókkal, illetve további ajánlott cikkekkel és irodalommal segít elmélyülni a témában. A képzést bárki elvégezheti, illetve a résztvevők számára további tematikus modulok lesznek elérhetők a későbbiekben, így a program teljes tanulási utat kínál, és biztosítja a lehetőséget a további fejlődésre.

Sopron Központi Bányászati Múzeum – sóbányász teknő, fúrt kutakon keresztül csöpögött be az édes víz, ami kioldotta a sót. A Kárpát-medence gazdag volt sóban. Azért volt fontos, mert az élelmiszer tartósításának is egyetlen módja volt a sózás. Bányászatának joga a király kezében volt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  szeptember 9., szerda, 10:15

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Szeged, 2011. április 16. A Tisza-híd látképe Szegeden. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Videó ajánló

Olvasson tovább