Ez jelenti az utánpótlást

Oberlander Baruch lubavicsi rabbi beszélt a nagyünnepekről, valamint arról az 50 zsinagógáról, amit tíz éven belül nyitnának meg.

Hallgassa meg!

A rabbi beszámolt arról, hogy A rabbi válaszol könyvsorozat negyedik kötete jelent meg, de már dolgozik a következőn is. Ezekben a hozzá intézett kérdéseket írja le, valamint az azokra adott válaszokat. Az ötödik könyv októberben jelenik meg, az ebben szereplő kérdések jelentős része a koronavírus-járványról szólnak.

Oberlander Baruch beszélt a magyarországi lubavicsiak, az EMIH tervéről, mely szerint a következő tíz évben 50 új zsinagógát nyitnak. Erre a hírre, a neológ felekezet, a Mazsihisz vezetője úgy reagált, hogy az Örökkévaló áldását kéri, ám ők a meglévő zsinagógáka0t szeretnék élettel megtölteni. Arra a kérdésre, hogy a lubavicsiak hogyan szeretnék a majdani zsinagógákat hívekkel megtölteni, nincs ellentmondás a két elképzelés mögött. Minden zsinagógának kell legyen rabbija, neki kell arra törekednie, hogy legyenek hívek. A zsinagóga nem egy bevásárlóközpont, ahova a város jár. Minden városrészben kell zsinagóga, hogy a közelben élő zsidók tudjanak eljárni oda, ezért is nyílt meg a Bocskai úton, valamint a Vörösmarty utcában, és az Újlipótvárosban.
Oberlander Baruch kérdésre válaszolva megjegyezte, a remények szerint egyszer Magyarországon is sor kerül arra, hogy egy adott zsinagógát a hívek tartsanak fenn, ahogy a vallási életet is, ez jelenti a zsidóságjövőjét.

Az őszi nagyünnepekről azt mondta a főrabbi, sok zsidó csak ilyenkor megy el a zsinagógába, sokak szerint ez képmutatás, de felidézve a lubavicsi rebbe szavait, éppen fordítva van, hiszen minden zsidó azon igyekszik, hogy a zsinagógai év kezdete tökéletes legyen. Hozzátette azt is, a lubavicsi rebe többek között emiatt is írt minden házasságot kötő párnak arról, hogy miért is fontos az alap a zsidóságban, legyen az érzelmi és spirituális. Ez jelenti az utánpótlást.

Az interjú a 2021 szeptember 10-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.

Videó ajánló

Olvasson tovább