Tátrai Tibor még nem szeretne nyugdíjba menni

Tátrai Tibor, a Tátrai Band zenekar alapítója a magyar könnyűzenei életben egyedülálló, értékes művészi pályafutása elismeréseként augusztus 20-án átvehette a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában. A Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában Márta Renátó riporter beszélgetett a zenésszel.
 

Kamaszként a bokszteremből vezette az útja a koncertszínpadra, de úgy érzi, nem ő talált rá a zenére, hanem az talált rá. Mikor annak idején a rádióban először meghallotta az elektromos gitár hangját, onnantól kezdve csak a zene érdekelte. Tehetsége, kitartása és a hazai zenei életben folytatott páratlan munkája Kossuth-díjjal nyert elismerést, amelyet még március 15-én ítéltek neki, de a pandémia miatt csak az augusztus 20-i díjátadón vehetett át – ennek kapcsán adott interjút pályájáról a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában.

Nekem ez a született habitusom. Van, aki nyugodtabbnak születik, van, aki lendületesebbnek. Már fiatalon, kamasz koromban szükségem volt arra, hogy produkáljak. Sokat sportoltam, birkóztam, bokszoltam, ami tartást és lelki töltöttséget adott. Mikor a gitár is képbe került, kicsit félre tettem a muzsikálás miatt, de azért elég sokat sportoltam utána is, csak már nem versenyszerűen” – kezdte Tátrai Tibor, aki nagymamája szeretetének és nyitott természetének köszönheti, hogy megpróbált a zenei pályán érvényesülni.

„A mai napig ugyanazt érzem, amikor kezembe veszem a hangszert, mint az első pillanatban, amikor megszólalt a kezemben. Engem a nagymamám nevelt, ő nem értette ezt a dolgot, de nagyon szerettük egymást és elfogadta azt, hogy én már fiatalon lerúgtam magamról az istrángot és saját utamra léptem. A mai napig hálás vagyok neki azért, hogy ezt tolerálta” – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában a Kossuth-díjjal elismert gitárművész és zeneszerző, aki pályája alatt több legendás zenekarban játszott, amelyeknek rendszerint alapítója is volt. Habár jövőre lesz 70 éves, még mindig nem szeretne nyugdíjba vonulni: bár fogy az energiája, a lelkesedése sosem csökken. A legújabb terve, hogy alapít egy blues bandát fiatalokkal, és olyan műsort készít velük, amellyel tiszteleghetnek a nagy elődöknek. A további részletek a Kalendárium idézett adásából ismerhetők meg.

Hallgassa meg!

Kalendárium – a hazai kulturális élet aktualitásai minden hétköznap 15.32-16.00 között a Kossuth Rádió műsorán.

Borítókép: MTI/Cseke Csilla

Videó ajánló

Olvasson tovább