A pápa miséje előtt tesz tanúságot hitéről Dani Gyöngyi paralimpikon

Hit, erő, elszántság – ez a jelszava a XVI. nyári paralimpiai játékoknak, amelyről a közmédia több csatornája is közvetíti a legfrissebb eseményeket. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában Katona László tudósított élőben Tokióból, a folytatásban pedig Dani Gyöngyi, paralimpikonnal, kerekesszékes vívóval hallhattak portrébeszélgetést a hallgatók.
 

Közel négy és félezer sportoló méri össze tudását a tokiói paralimpián, ahova a magyar csapat 37 versenyzővel érkezett. A legfontosabb eseményekről az M4 Sport tudósít a játékok ideje alatt, valamint az M1 és a Kossuth Rádió is feldolgozza a történéseket különböző hírműsoraiban. Utóbbi, a Napközben című műsorában, új rovatot indított, amelyben paralimpikonokat mutatnak be 12 napon keresztül. A hallgatók augusztus 25-től 12 parasportoló életútját követhetik, elsőként Dani Gyöngyi paralimpikon, kerekesszékes vívó történetét ismerhették meg.

„1991-ben történt az idézőjeles balesetem és utána elég gyorsan megismerkedtem a sporttal, félig-meddig ennek köszönhetem a gyors rehabilitációt. Kosárlabdával kezdtem, majd 1998-ban vágtam bele komolyabb szinten a vívásba. Ez az utolsó paralimpiám, mert sok minden történt velem ebben az évben: férjhez mentem és visszatértem az egyházhoz, Isten szent színe előtt is egybekeltünk. Közben felkértek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői, hogy legyek a hírnökük egy kisfilmben, amelyben magamról és a hitemről adok tanúvallomást, majd azt a feladatot kaptam, hogy a kongresszuson, szeptember 12-én, mikor a Szentatya fog misét tartani, akkor én is legyek ott, és a pódiumon a mise előtt egy kis beszélgetésben vegyek részt” – kezdte Dani Gyöngyi a Kossuth Rádióban, aki párbajtőr csapatversenyre kapta meg a szabadkártyát.

Bár az eredményes parasportoló nem kapott vallásos neveltetést, a sérülése után mégis hinni kezdett. 16 éves korában labilis lelkiállapotban leugrott egy négyemeletes ház tetejéről, de a csodával határos módon ez nem került az életébe, azonban kerekesszékbe kényszerült. A sport és a hit segített neki abban, hogy elfogadja, ebben a megváltozott helyzetben is lehet kiegyensúlyozott és boldog élete.

„Mikor megszületett a kisfiam, nagy dilemma volt, hogy folytassam-e a sportot. Szerencsére a párom mindenben támogatott engem. Otthagyta a munkahelyét is, hogy én tudjak menni edzésekre. Nagyon nehéz volt. Elvittem az óvodába a kisfiamat, utána pedig csak az esti mesére értem haza a felkészülés miatt. Hosszú távon nem könnyű ezt csinálni, de a hit az én titkos fegyverem. Bízom benne, hogy ez még inkább így lesz most a tokiói paralimpián” – tette hozzá Dani Gyöngyi, aki a magyar zászlót vitte a paralimpia megnyitóján.

Paralimpikon portrék – 12 napon át a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Olvasson tovább