Hajnal-táj: Fokozottan vizsgálja a kajszibarack- és málnapálinkákat a Nébih

Az augusztus 21-i adás tartalmából.
 

Októberig fokozottan vizsgálja a kajszibarack- és málnapálinkákat a Nébih. Az ellenőrzésre azért van szükség, mert a kedvezőtlen időjárás miatt idén ezekből a gyümölcsökből kevés termett, de a legtöbb gyümölcspálinkát szabályosan továbbra is csak hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással lehet készíteni. Mióta hungarikum lett pálinka, egyre nagyobb a kultusza idehaza. Az Őrsgében is ragaszkodnak a hagyományokhoz.

Ennek a kultúrának a része a kóser eljárással készült pálinka, de hamarosan lehet majd vásárolni kóser paprikát is, de ez már növénytermesztés. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán szakmérnöki szinten, online levelező oktatáson ismerkedhetnek meg a hallgatók a kóser kertészettel.

Az első miskolci Járásnapon több, mint 15 település mutatkozott be, az ott élő ritka mesterséget űzők is büszkén mutatták meg munkáikat. Így az arnóti cukorvirág készítő, vagy a tállyai kőfaragó.

Idén ismét megszervezték az egy hétig tartó szatmári vigasságokat: először Fehérgyarmaton szatmári népi ételeket készítettek a környező települések csapatai. Ma pedig a szatmárcsekei nemzetközi szilvalekvár főző versenyre várják a vendégeket.

Kertészek mondják el azokat a szokásaikat, melyeket fontosnak tartanak, hogy méltóságteljes, szép ünnepük legyen. Saját termesztésű zöldség az ünnepi kenyér mellé.

Maradjunk még a zöldségeknél: gyakorlatilag megszűnt a friss piaci szabadföldi paprika és paradicsomtermesztés –hangzott el a 30. jubileumi Farmer Expón. Biztonsággal már csak a fólia sátrakban lehet termelni.

Magyarország talajára nemzetközi összehasonlításban is elmondható, hogy megítélése kedvező. A sok és helytelenül alkalmazott műtrágya, permetszer, a különböző rágcsáló- és rovarirtó anyagok azonban mégis megteszik hatásukat, némelyik egészen a talajvízig is szivárog. De egyre több a felelős gazdálkodó, aki előnyben részesíti a biológiai növényvédelmet és kevesebb vegyszert használ.

A műtrágyától a karácsonyi díszekig. A Szentendrei szigeten, Szigetmonostor szívében áll az a vegyesbolt, amely a legkevésbé sem szokványos. Már a történetének kezdete sem volt mindennapi. Sőt, kifejezetten Rejtő Jenő-i epizóddal indult.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 21., szombat, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább