Napközben: A köldökzsinórból származó őssejtek megőrzése

Az augusztus 23-i adás tartalmából.
 

Évente átlagosan 90.000 gyermek születik Magyarországon, azonban a szülések során csak kis számban gondoskodnak a szülők a köldökzsinórból származó őssejtek megőrzéséről. Ennek okait vizsgálta kutatásában három egészségügyi szakember szombathelyi és budapesti kismamák körében.
Megszólalók:
Dr. Karácsony Ilona, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Védőnői és Prevenciós Tanszékének adjunktusa
Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője
Dr. Bálint Balázs, szülész-nőgyógyász, országos szakfelügyelő

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának további támogatásával rejtett tartalékok szabadulhatnak fel a munkaerőpiacon. Mindez segítséget jelenthet számos területen a munkaerőhiánnyal folytatott harcban, miközben sok ember számára nyithat utat a munkához jutáshoz. Minderről a Prohuman vállalat „esélyteremtő” miskolci call-centerének megnyitóján volt szó, ahol 30 megváltozott munkaképességű dolgozó állhatott munkába a napokban.
Megszólalók:
Ignácz Béla a Prohumán Hr szolgáltató Kft ügyvezető igazgatója
Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár

Turisztikai rovat: Létrehozták a szőlőhegyekre mint kiemelt tájértékekre szerveződő Vasi-Hegyhát Natúrparkot. Magyarország területének mintegy tíz százalékát teszik ki a natúrparkok, amelyek elősegítik a fenntartható és értékőrző tájhasználatot, népszerűsítik a tájra jellemző helyi termékeket és szolgáltatásokat.
Megszólaló:
Pető Péter, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke

Magyar férfi állított fel új guinness rekordot. De a Föld legnagyobb könyve, a világ leggyorsabb kezű zongoraművésze, a 24 órás Rubik-kocka rekord mind magyar Guinnes rekord. A rekorderek nem pihennek, most nyáron egy 30 napos verbunk rekord születik, de beszámolunk egy jövőbeli tervről is: nyugdíjas táncrekordot szerveznek Balatonfüreden.
Megszólaló:
Sebestyén István, a Magyar Rekordok Regisztrátora
Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  augusztus 23., hétfő, 9:07

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább