×

Rádiószínház: Király a Föld fölött

Augusztus 23-tól szeptember 3-ig 14:05-től a Kossuth Rádión!

Hogyan viszonyul egymáshoz az immár kőbe vésett, emlékké halványuló múlt és a képlékeny jelen és jövő? Mi az a híd, ami összeköti az 1938-as és a 2021-es budapesti világeseményeket? A Reménység oszlopa című rádiójáték-sorozat után Zsuffa Tünde megírta a folytatást, amely a koronavírus-járvány egy éve alatt játszódik. A Király a föld fölött valódi karanténtörténet, annak minden fájdalmával, realizmusával, pesszimizmusával – és reményével.

A hangjáték első évadában megismert szereplőkkel, Márton atyával, Lottival és az immár húszéves dédunokával, Lilivel a teljes lezárás idején, 2020 áprilisában találkozunk újra, hogy az ő gondolataikat, érzéseiket hallgatva jussunk egészen kézzelfogható közelségbe a második Budapesten rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal.

A 98 éves Lotti nagyon nehezen viseli a bezártságot, a bizonytalanságot, a nem tervezhető jövőt. Öccse, Márton atya jóval erősebb és optimistább, Lili pedig, aki önkéntes karanténba vonult velük, a Reménység oszlopa cserfes kamaszlányához képest immár sokkal érettebben és megfontoltabban, egy fiatal felnőtt szívével és eszével reagál mindenre, ami csak elhangzik a négy fal között.

A két idős ember nem tagadja meg önmagát: gondolatban végigjárják az Anschluss, a Rajk-per, a Kádár korszak vészterhes időszakát. Ez az emlékezés korántsem öncélú: a lényege éppen az, hogy a Lili képviselte új generációnak átadják az évtizedek során felhalmozott tudást és bölcsességet. Lili önkéntelen felkiáltása („Ti vagytok nekem az élő történelem!”) a rádiójáték egyik kardinális mondata: ezen a ponton érezzük meg, miben áll az emlékezés ereje, a múltból tanult és megőrzött értékek átmentése a jelenbe, amelyből a jövő megszülethet.

Lotti és Márton atya, noha gyerekkori emlékeik sokszor naivan szépek, nagyon is tisztán látják a múlt hibáit és a jelen ezekből fakadó sebeit. Majd’ egy évszázadnyi élettel a hátuk mögött jogosan jegyzik meg: a kommunizmusban épp úgy a házmesterek országa voltunk, mint ma, amikor arctalan profilok mögé bújva kritizálunk és gyalázkodunk a közösségi médiában.

Nagy igazság, hogy minden korszaknak megvannak a maga elégedetlenkedői és igazságosztói. Csakhogy mi, keresztények a kezünkben tartjuk a megoldást: a szeretet mozgósítását a gyűlölet ellen.

A Király a föld fölött nemcsak a múlt sebeire kínál gyógyírt. A jelent és a jövőt is képes perspektívába helyezni, éppen az eucharisztikus világkongresszus révén. Ahogy a szereplők segítségével végigjárjuk a világesemény előkészületeinek legfőbb eseményeit, amelyeket először elbizonytalanított, majd megerősített a járvány és a karantén, megértjük, miért ismételgette Ferenc pápa a Szent Péter Bazilika előtti üres téren, a zuhogó esőben 2020 márciusában, hogy „Ne féljetek!” A Missziós kereszt vándorlása, az online misék kreatív megoldásai, az, ahogy az Ő és én sorozat hétköznapi hősei kimondják a kimondhatatlant, a modernizált Eucharisztikus Himnusz, a Kongresszusra meghívott, egytől egyig hiteles és különleges előadóktól származó videóüzenetek, a a világméretű szentségimádások már a Kongresszus előtt hozzájárultak a keresztény hit tettekben történő megmutatkozásához, a közösségek megújításához.

A Király a föld fölött című hangjátékot épp úgy Zsuffa Tünde jegyzi, mint A reménység oszlopát. Hogy milyen volt az 1938-as Kongresszus, azt az első évad tökéletesen bemutatta: a tízrészes rádiójáték a múltról, a szép vagy éppen megszépült emlékekről szólt. A folytatás a jelent és a jövőt hozza közel a hallgatókhoz. Azt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ami majd sok év múlva maga is történelemmé válik. S hogy milyen lesz rá visszaemlékezni? Az csak rajtunk múlik.

Kossuth Rádió – Rádiószínház – augusztus 23- szeptember 3.,hétfőtől péntekig, 14:05

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább