Határok nélkül: Moldvát idézzük a pomázi jurtakápolnában Petrás Máriával

Az augusztus 14-i adás tartalmából.

Sződemeteren, a felújított református templom kertjében Kölcsey Ferencre emlékeztek születésének 231. évfordulóján mindazok, akik tisztelegni akartak a nagy költő, a politikus, a nemzet sorsáért aggódó hazafi előtt – amint arról a héten már beszámoltunk hallgatóinknak. A megemlékezés szervezését idén is Muzsnay Árpád vállalta. A határ két oldaláról érkezettek mellett jelen volt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, és Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője is.

A marosvásárhelyi vármúzeumban tekinthető meg az Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményéből című emlékkiállítás. A tárlaton válogatás látható azokból a kézzel írott és díszített imafelajánlásokból, valamint üdvözletekből és levelekből, amelyeket a boldog emlékezetű püspök kapott híveitől, egyházi közösségektől. A kiállítás egyik kurátora Bernád Rita, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Levéltárának igazgatója.

Petrás Mária moldvai származású keramikussal – énekessel egy különleges jurta-kápolnában ültem le beszélgetni, mait édesanyja szőttesei borítottak. Mária éppen 30 esztendeje érkezett a Budapest közeli Pomázra Diószénből, a hagyományait erősen őrző moldvai településről. „Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget.” – írja hitvallásában. Ez a világ jelenik meg munkáin, amelyek ott is, más falvakban is megtalálhatók, ha nem is nagy számban.

Ha Moldváról és furulyáról hallunk, Legedi István neve biztosan eszünkbe jut. Legedi Istváné, aki nemcsak fújja, de tanítja is a hangszer ismeretét nemcsak szülőfalujában, Klézsén, hanem Moldva, sőt Kárpát-medence szerte nyári táborokban és egyéb összejöveteleken. De hogy hány tanítvány került ki keze alól, arra nehéz a válasz.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – augusztus 14., szombat, 18:01

Szerkesztő-műsorvezető: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/08/20210708_145916-1024x768.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább