Napközben: Kutyaterápia

Az augusztus 11-i adás tartalmából.
 

Vakok és gyengénlátók számára készítettek amatőr csillagászok egy Naprendszer makettet. A csaknem 100 különálló elemet, bolygókat, meteoritokat, holdakat, stb. 3D nyomtatóval alkották meg, több, mint fél éves munkával. Az objektumok kézbe vehetők, jellegzetes, élethű felszínük tapintható, a foltokban látók számára valós színekkel festették ki azokat. Braille írásos felirattal is ellátták, ill. mindegyik kapott egy QR kódot, amelyet okos eszközzel beolvasva szóbeli magyarázat hallgatható meg róluk. Ép látásúak számára éppúgy ajánlják az ötletgazdák, mint látássérülteknek, hiszen nem titkolt céljuk a két csoport egymás iránti empátiájának növelése. A bolygóbemutató iránt már több nagyobb városunk jelezte érdeklődését, a veszprémi debütálás után a napokban ellátogattak Békéscsabára, de az idei célpontok listáján szerepel még Szombathely, Eger és Debrecen is.

Hamarosan elrajtol a 10. jubileumi Vaktandem, amelynek során látássérültek és ép látásúak közösen körbetekerik a Balatont, közben kulturális és gasztronómiai élményekben részesülnek. A túra ötlete egy budapesti fogorvos, Tálos Marianna fejében fogalmazódott meg, majd a Mozdulj! egyesület élén megvalósította azt. A kerékpáron elől ül az ép látású, hátul pedig a látássérült résztvevő, ezzel is jelezve, hogy a fogyatékkal élők és az egészségesek együtt nagy eredmények elérésére képesek.

Az Erzsébet táborok legismertebb helyszíne Zánka, de ezen kívül országszerte elérhetők különféle ott alvós és napközis lehetőségek. Idén nyáron több mint 355 ezer fiatal vakációzhat ilyen táborokban. Elsősorban olyan gyermekeket várnak, akiknek a családjukkal együtt nincs lehetőségük nyaralni menni. Ezek a táborok – sokszor a helyi hagyományokra építve- pótolják az elmaradt élményeket, és a figyelmet.

A hosszadalmas talpbetét használat eleve megkeseríti az érintettek életét, de nyáron, amikor a zárt cipőket felváltja a szandál és a strandpapucs, még nehezebbé válik a segédeszköz viselése és kérdésessé az elérni kívánt eredmény. De egyáltalán mikor beszélhetünk lúdtalpról, ér-e valamit a talpbetét és a lábujjhegyen, vagy a homokban járás?

Szorongások, pl. állatoktól, vagy nyilvános szerepléstől való félelem, dadogás, hiperaktivitás és sokféle lelki-mentális nehézség leküzdésére alkalmazható a jól kiképzett kutya. Egy házaspár, ahol a feleség hosszú, óvónői hivatás lezárása után váltott és a férj, aki kezdetektől eb tréner volt, közösen úgy döntött, hogy életük hátralévő részét különböző kor- és tünetcsoportokkal való kutyás foglalkozásnak szentelik, térítésmentesen. Szeptembertől májusig óvodai, iskolai foglalkozásokat tartanak, különböző intézményekbe járnak ki, nyáron pedig táborokat, csoportos bemutatókat rendeznek, változó helyszíneken. Volt olyan kis „páciensük”, aki nem volt hajlandó megszólalni éveken át. A szülei sem hallották még beszélni. A kutyás foglalkozások hatására kezdett el mondatokat hangosan megfogalmazni. A terápiás célokon túl a felelős kutya/állattartás etikettjét is próbálják népszerűsíteni.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth Rádió –  augusztus 11., szerda, 9:07

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Forrás: Unsplah

Videó ajánló

Olvasson tovább