×

Szenes Hanna nem csak Izrael, hanem Magyarország hőse

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszélt a 100 éve született Szenes Hannáról és a zsidó felekezetek közti párbeszédről.

A Mazsihisz elnöke beszélt a napokban lezajlott rendezvényről, ahol a 100 évvel ezelőtt született Szenes Hannáról emlékeztek meg, akit egyébként Izraelben nemzeti hősként tartanak nyilván, Magyarországon egészen eddig a közvélemény semmit sem tudott róla, nem vett tudomást a személyéről. Pedig – tette hozzá, Szenes Hanna közös hőse a zsidóknak és a nem zsidóknak egyaránt, aki a II. világháború hőse. Egy fiatal lányról van szó, aki legelőször az akkori Palesztinába vándorolt ki, majd a világháború alatt úgy döntött, az angol hadsereg tagjaként ejtőernyős ugrást hajt végre,lhogy segítsen a Magyarországon élő zsidóknak. Ám sajnos elfogták, brutálisan megkínozták, végül Budapesten kivégezték. Nagyon fiatalon halt meg, de így is hatalmas szellemi örökséget hagyott maga után.

Heisler András beszélt a zsidó felekezetek találkozójáról, amit ő maga kezdeményezett. Mint kifejtette, még messze van a teljes béke és egyetértés, de már az is jelentős, hogy az öt, államilag elismert felekezet, a Mazsihisz, a MAOIH, az EMIH és a két progresszív közösség vezetői leültek egy asztalhoz. A legelső megbeszélésen még csak annyira jutottak, hogy megállapították, a nézetkülönbségek fennállnak, a második megbeszélés is lezajlott, itt már konkrétumokról is egyeztettek. A következő héten kerül sor a harmadik megbeszélésre a felekezetek között.
Heisler András beszélt azon amerikai fiatalok látogatásáról, akik a Kozma utcai temető felújításában tevékenykednek. Húsz önkéntesről van szó, akik a temető egy-egy parcelláját hozzák rendbe.

Az interjú a 2021. július 30-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Hallgassa meg!

 

Videó ajánló

Olvasson tovább