×

Napközben: A múlt nyár óta sokkal többen kerékpároznak

A július 20-i adás tartalmából.
 

Az idei nyáron sokan akarják bepótolni a tavaly kimaradt nyaralást, sajnos így a figyelem is lankad, könnyebben fordulnak elő balesetek. A mentőmellények használatáért indítottak felhívássorozatot a vízimentők.

Hétfőn ért véget az Egy vérből valók vagyunk jótékonysági futás, melynek során egy erdélyi gyermekotthonnak gyűjtöttek, s egyúttal véradásokat szerveztek. Milyen tapasztalatokkal ért véget a jótékonysági felhívás, s hogy él tovább egy ilyen fontos ügy, hogy ne csak a kampányok alatt vegyük észre a fontos dolgokat, például a véradást.

Bár nyár van, a pihenés ideje, de épp ez az időszak alkalmas arra is, hogy előre készüljenek a diákok a tanulásra. Egy tanulási szakemberrel beszélgetünk arról, hogy mennyi idő kell a hatékonyabb ismeretfeldolgozás megtanulására, miként lehet használni a lassan már elfeledett gyorsolvasási technikát, amiben egyébként kiváló magyar szakemberek voltak (nem a villámolvasást) és ez hogy kapcsolódik össze a tanulási hatékonysággal.

A társasház rovatban a biztonságról beszélgetünk, hogy miként alakítható ki egy tiszteletteljes, de figyelmes közeg, amiben észrevehetjük, ha valaki bajban van, vagy rosszban sántikál.

A múlt nyár óta sokkal többen kerékpároznak, elsősorban a fővárosban. Ez egyrészt szerencsés, másrészt sokkal több baleseti lehetőséget és konfliktushelyzetet terem. Mit mutatnak az eddigi tapasztalatok – hogy lehetne az egyelőre még sokak szerint alternatív közlekedési eszközre teljesen elfogadott közlekedési eszközként tekinteni, mit kellene ehhez tennie ezért a bringásoknak, közlekedésszervezőknek és az autósoknak? Hol lehet kerékpározni Budapesten és hol nem? Hol lehet, de nem szerencsés? Hol kellene leszállni és tolni, mikor van elsőbbsége a bringásnak és mikor az autósnak?

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth Rádió –  július 20., kedd, 9:07

Szerkesztő: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Másfélmillió lépés Magyarországon, Bajától Tokajig - Utak a Felső-Tiszánál 3.
00:27:10

Olvasson tovább