Hajnal-táj: Jótékonysági Levendulanapok

A július 20-i adás tartalmából.
 

Orgovány négy gyepterület rekonstrukció a Balaton felvidéken az idegen fajok visszaszorítását célozza. Olyan különleges fajok találják meg itt életterüket újra, mint az őshonos orchideák. A program 2016-ban indult. A házibivaly populáció védelmére kiemelt figyelmet fordítanak.

Jelentősen megnőhetett a macskák létszáma az utóbbi évtizedben Magyarországon. Egy 2006-os statisztika szerint akkor kb. 3 millió gazdás macska és 1 millió körüli kóbor cica élt nálunk. Mára – menhelyi megjelenésük alapján – már ennek kb. másfélszeresére másfél millióra tippelik a gazdátlan állatok számát az állatvédők.
A székesfehérvári HEROSZ Állatotthonba már évek óta több macska érkezik be, mint kutya és ehhez sajnos állatszerető emberek felelőtlensége is hozzájárul. Mostanra a macskák létszáma itt folyamatosan 100 körül van. Gyógykezelésük, ellátásuk komoly nehézséget jelent. A felesleges szaporulattól egyesek embertelen módon szabadulnak meg.

A győri Kránicz tanyán található hazánk legnagyobb kecske törzsállománya, amelyben számos rekorder állat is él. Néhány éve pl. itt születtek kétszer egymás után ötösiker illetve négyesiker gidák. A járvány azonban nekik is feladta a leckét, ezért számos, az állományt is érintő döntést kellett meghozniuk. A helyzet – bár nagyon lassan – de normalizálódott. Most a hőség adja fel a leckét a tenyésztőnek, hiszen a többi állattól eltérően a kecske nemcsak izzadni nem tud, de retteg a víztől is, ezért a locsolás és a lemosdatás sem jöhet szóba.

Kutyapiszokszedő akciót hirdetett az Egri Felelős Kutyások Egyesülete. A kezdeményezés egyfajta figyelemfelhívás, hiszen maguk is tapasztalják a problémát szerte a városban. Hiába gyűltek össze az önkéntesek, mivel nem tudják elszállíttatni az ürüléket, ezért elhalasztották a hétvégi programot.

Levendulaillat lengte be a hétvégén Szabadka egyik forgalmas piacát. A nyolcadik Jótékonysági Levendulanapok alkalmából kézművesekkel és mindenféle levendula alapanyagú és mintázatú termékkel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Somogyban 11 milliárd forintból korszerűsödhetnek az állattartó telephelyek. A 27 nyertes pályázónak Nagy István agrárminiszter adta át a támogatásról szóló okiratot, Kaposváron. Az eseményen a tárcavezető köszönetet mondott a magyar gazdák, akik a járványhelyzet alatt is kiválóan helyt álltak.

„Bárhol, bármikor, baromfi! – ezzel a szlogennel indított el egy új – baromfihús fogyasztás ösztönző – kampányt az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium, valamint a Baromfi Termék Tanács. A hazai baromfiágazat a magyar állattenyésztés legnagyobb, folyamatosan fejlődő ágazata, jelentősége a hazai fogyasztók ellátása és az export szempontjából is kiemelkedő. Az ágazat forgalma 2020-ban 294,1 milliárd forint volt, amely a mezőgazdaság kibocsátásának 10%-át tette ki. A sajtótájékoztatón ennél pedig még sokkal több érdekesség is kiderült számomra.”

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 20., kedd, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább