Határok nélkül: Farkas Wellmann Éva idén tavasszal kapta meg a József Attila-díjat

A július 17-i adás tartalmából.
 

A megújult Bánsági Múzeumnak is helyt adó temesvári Hunyadi-kastély és más érdekességek a Határok nélkül szombati adásában Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezetővel

Másfél évtizede kezdődött a temesvári Hunyadi-kastély restaurálása, azonban jelenleg állnak a munkálatok. A megyei tanács új vezetősége – amelynek a hatáskörébe tartozik az épületben működő Bánsági Múzeum – a kastély részleges megnyitására számít 2023-ban, amikor a város Európa kulturális fővárosa lesz. Időközben a kastély udvarán folytatódik a középkori leletek feltárása, restaurálása, látogatásra való előkészítése. Lehőcz László a helyszínen járt.

Palágykomoróc, az Ungvár közelében fekvő település 1943-ban jött létre Palágy és Komoróc települések egyesítésével. A palágykomoróci görögkatolikus egyházközség az egyik legrégebbi görögkatolikus gyülekezet Kárpátalján. 1977-ben a szovjetek betiltották a működésüket, a templomot bezáratták, ám a hívek kitartottak. Iváncsik Attila mikrofonja előtt Szkoropádszky Pétert, a Palágykomoróci görögkatolikus egyházközég áldozó papját hallják.

Templomba, temetőbe is kerülhetnek, de főképpen a lakásokat díszítik a szalmavirágból készült ízléses csokrok, koszorúk, kopogtatók Délvidéken, a zentai piaci forgatag egyik standján és a mellé helyezett spalettán. Az árusok és egyben a készítők, egy fiatal házaspár Dudás Nóra és Endre mellékesként fogtak virágtermelésbe és virágkötészetbe. Benkei Ildikó összeállításában arról is meséltek, hogy kezdeti ötleteik és a virágok iránti vonzalmuk alapköve lett a szülőföldön maradásuknak és boldogulásuknak

Értelemmel, érzelemmel 1974 – 2011 idén tavasszal látott napvilágot az a könyv, amely a Korica Miklós – Jónás Gabriella művészházaspár pályáján keresztül mutatja be a Szabadkai Népszínház történetét a jelzett időszakban. Művészt és embert próbáló évtizedek voltak ezek, s hasonló hányattatott sorsa lett a könyvnek is. Jónás Gabriellával Németh Ernő beszélget.

A több kötetes, székelyudvarhelyi származású Farkas Wellmann Éva idén tavasszal kapta meg a József Attila-díjat. A Kaláka és az Evilági együttes több versét megzenésítette. Mózes tanításairól, a verseiben többször előforduló hiányokról, borongós hangulatokról, a szavak erejéről kérdezi Geréb Krisztina a Békéscsabán élő, de Székelyudvarhelyre „hazalátogató”, halk szavú költőt.

Határok nélkül – Kossuth – július 17., szombat, 18:01

Szerkesztő: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Kaiser Ottó fotóművészt fényképezik Farkas Wellmann Éva költő portréja előtt az alkotó Kultúr-portrék Erdélyből című fotókiállításának megnyitóján a Várkert Bazárban 2015 június 20-án.
Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Videó ajánló

Olvasson tovább