Hajnal-táj: Nagyapám háza mester-inas képzési program

A július 14-i adás tartalmából.
 

Majd húszszorosára bővült a kerékpárút-hálózat a napokban Balassagyarmaton. Pár éve még csak egy kurta kis bringás útja volt az Ipoly-parti városnak, most a munkába járást és a turisztikai átmenő forgalmat is szolgálja ez a környezetbarát-közlekedést segítő új infrastruktúra.

Több mint 950 vállalkozás indulhatott el az elmúlt évben Nyugat-Dunántúlon a Forrás projekt keretében. Az elsősorban álláskereső fiataloknak indított program a képzésen túl 4 és félmillió forintos vissza nem térítendő támogatást adott az új kezdéshez.

Kosárközösség alakult Gyöngyösön. Az Élhető Mátráért Egyesület és az Életfa Környezetvédő Szövetség célja a helyi termelők összefogása és megismerése és a rövid ellátási lánc erősítése. Már 26 zöldség-, gyümölcstermelő, sajt-, lekvárkészítő kínálja portékáját.

A Szigligeti várban az utóbbi 2 évben újkori történelmének legnagyobb felújítását és átalakítását fejezték be és június második felében teljesen megnyitották a látogatók előtt. Az épület több eleme újjáépült, a helyreállított terekben pedig 21. századi eszközök segítségével létrehozott élmény alapú tárlat fogadja az érdeklődőket. Az évente 150 ezer vendéget számláló műemlék nagyjából 100 millió forintos bevételt jelent a falu számára.

A hagyományos építőmesterségekkel, népi építészettel, természetes anyagokkal való munkával, ősi fortélyokkal ismerteti meg a fiatalabb generációkat a Nagyapám háza mester-inas képzési program: számos előadás mellett a nyár folyamán öt helyszínen várják azokat, akik a gyakorlatban is ki szeretnék próbálni, meg szeretné tanulni azokat a technikákat, amelyeket nagyapáink alkalmaztak házaik építése során. Legutóbb a Pécselyhez közeli Hideg-hegyi Menedéken tartottak egyhetes tábort, ahol különböző népi melléképületeket építettek, például tyúkólat és cserépkemencét.

Szatmárban a dió hazájában a szórvány diósok mellett nagyon jól kezelt dió ültetvényeket lehet látni. Gacsályi Ferenc három hektáron termeli a valamikor a tőzsdén is jegyzett Milotai M10-s fajtát. Az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően jól fejlett a termés.

Kilogrammonkénti 16 forintos ipari alma minimál árra kötött szerződést a termelőkkel hazánk legnagyobb ipari alma feldolgozója, az Ausztria Juice Hungary Kft. A termelők szerint egy közepes vagy gyenge almatermésnél ez az ár nem elfogadható. Azt – , hogy legalább a termény felére előzetes szerződést kell kötniük a felvásárlónak és a gazdálkodóknak -, törvény szabályozza. A megállapodásnak legalább az árképzésre vonatkozó képletet tartalmaznia kell. A feldolgozók idén minimál árat határoznak meg. Ennél kevesebbet nem adhatnak a terményért, jelen esetben az almáért, ettől többet viszont igen . A termelők mégis úgy gondolják- noha többnyire megkötötték a szerződéseket- hogy ez a kilogrammonkénti 16 forintos ipari alma ár jelzés értékű, hogy ne számítsanak a tavalyi 40 forint körüli léalma árra.

50 éves jubileumi rendezvényt tartott a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége, melynek kiemelt célja előmozdítani a családellátó kertek létrehozását, művelését hazánkban. A több, mint 130 kertbarát körrel, és 6000 taggal rendelkező szövetség évente 20 000-nél is több kertbarátnak nyújt szolgáltatást rendezvényeivel, kirándulásaival, előadásaival.

Sokan nem is gondolják, milyen komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak azok az egzotikus tájakról származó növények és termések, amelyeket egy-egy külföldi útról hozunk haza. Az elmúlt években megnövekedett külföldi utazások száma különösen veszélyes: egyetlen növény, hajtás is hordozhat Európában nem honos károkozókat. Az Európai Unió növényegészségügyi rendszere éppen ezért 2019 óta jóval szigorúbban korlátozza ezeknek a termékeknek magán céllal történő, Európába való behozatalát harmadik országból

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – július 14., szerda, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Forrás: Pexels

Olvasson tovább