Szombat reggel: 40. Magyar Nemzeti Hőlégballon Bajnokság

A július 10-i adás tartalmából.
 

“A fenntarthatóság bölcsője a család“ a mottója a hétvégén Keszthelyen megrendezendő X. Európai Nagycsaládos Konferenciának.

Koncertekkel , filmvetítésekkel és gasztronómiai programokkal valamint utcabállal készül francia nemzeti ünnepre szombaton a budapesti Francia Intézet a Duna-parti épületük előtt.

A járványügyi szabályokra tekintettel megszokottól eltérő módon rendezik meg a mai nemzetközi hírű bajai halászlé fesztivált.

Tárogatós Világtalálkozó kezdődött Vaján. Az utazási nehézségek ellenére a világ minden tájáról összesen tíz országból érkeztek résztvevők , akik különféle szakmai programokon előadásokon vesznek részt. A a résztvevőkből egy Nemzetközi Tárogató Együttes alakul, és a jövő héten az Magyarország különböző helyszínein lépnek föl. A tárogatót magyar hangszerként ismerik az egész világon, a rendezvény célja, hogy a hangszer minél ismertebb, kedveltebb legyen a magyar és a külföldi közönség előtt.

Elkészítették az első magyar hangyanév-katalógust az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai ezzel 126 magyarországi hangyafaj mindegyikének lett magyar elnevezése.

Vivicitta futás

Egyedülálló kötettel ünnepli a Flippermúzeum a játék születésének 150. évfordulóját: A kiadvány a játék, valamint a játéktermek hazai történetén vezeti végig olvasó a 30-as évektől napjainkig. A 250 oldalas kiadvány egyszerre játéktörténeti áttekintés, album és portrégyűjtemény.

Parádés vízfutamnak ígérkezik szombati Balaton-átevezés. A Zamárdi és Tihany közötti nyolc kilométeres táv leküzdésére kajak és kenu női egyes, továbbá férfi egyes és vegyes kategóriában, evezősben ugyanígy indulnak a versenyzők, míg a sárkányhajósok tíz- vagy húszszemélyes csónakban mérettethetik meg magukat. A legújabb, legegyszerűbb és egyre kedveltebb sportágban, az állva evezésben is rajthoz állhatnak.

Színpompás hőlégballonok lepték el a héten Győr légterét. A város adott otthont a vasárnap véget érő 40. Magyar Nemzeti Hőlégballon Bajnokságnak.

Túrázzunk: kalandok az első magyar afrikai geológiai expedíció során

A vártnál is nagyobb számban kerültek elő leletek a Mohácsi Nemzeti Emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása során – jelentetették be a feltárás vezetői csütörtökön.

A római korból fennmaradt történelmi és archeológiai emlékek felkutatását és régészeti feltárását kezdték meg osztrák- magyar szakemberek a határtérségben. A Savaria múzeum által irányított munka célja a feltárt leletek turisztikai hasznosítása.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – július 10., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Borítókép: Győr, 2021. július 8. Hőlégballonok a 40. Magyar Nemzeti Hőlégballon Bajnokság első napján Győr Marcalváros nevű részében 2021. július 8-án. Az 1980 óta megrendezett versenyen hazai és nemzetközi indulók vehetnek részt. MTI/Krizsán Csaba

Videó ajánló

Olvasson tovább