Napközben: Július 11. Népesedési világnap

A július 12-i adás tartalmából.
 

A Földön jelenleg 7,8 milliárd ember él. Míg a fejlettebb országok az alacsony termékenységgel, a társadalom gyorsuló öregedésével, az ellátórendszerek fenntarthatóságával kapcsolatos gondokkal küzdenek, addig a fejletlenebb térségekben az élelmiszerhiány, a szegénység, az oktatás hiánya, a munkanélküliség, az alapvető egészségügyi és szociális ellátások biztosítása jelent komoly kihívást. Az ENSZ 1989-ben nyilvánította népesedési világnappá július 11-ét, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a globális népességnövekedés mértékére és az ezzel járó problémákra. Milyen ütemű népességnövekedést jósolnak a jövőre nézve? Hogyan alakulnak Európa és Magyarország termékenységi mutatói?

Megvan a 2021-es év legjobb társasjátéka. A Magyar Társasjátékdíj a hazai közönséget kívánja segíteni abban, hogy felhívja a figyelmet néhány kivitelében és működésében kiváló társasjátékra.

Hőségriadó hőségriadó hátán. Ilyenkor igazi felüdülést és tartalmas kikapcsolódást nyújtanak a barlangok, amelyeket állandóan hűvös, 12 °C-os hőmérsékletben fedezhetünk fel. Magyarországon több mint 4100 barlang található, ebből 40 látogatható a nagyközönség számára is.

Ha már nyár, akkor strandolás, ha pedig strandolás, akkor sajnos a trükkös lopások is gyakran felütik a fejüket. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogyan csökkentsük annak a kockázatát, hogy éppen tőlünk rabolják el értékeinket.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth Rádió –  július 12., hétfő, 9:07

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább